Volledig scherm
PREMIUM
Framevoetbal Tygo (6) met zijn rollator (frame), v.l.n.r. vader Martijn, Indy, Mika, Tygo, moeder Ilse en Fay. © Foto Raphael Drent

Wie wil er op Frame-voetbal met Tygo? ‘Na een dag voetballen is ie kapot, maar heeft ie wel genoten’

TIEL - Ze lijken als twee druppels water, zijn vrolijk, eigenwijs, beweeglijk en doen het goed op school. In veel dingen gaan tweelingbroers Mika en Tygo (6) gelijk op, maar niet in alles. Door een spieraandoening kan Tygo alleen maar toekijken als zijn broertje sport. Dat wil vader Martijn Zondag veranderen. Hij zoekt teamgenootjes en een club voor een Frame-voetbalteam.

,,Anderen zeggen wel eens dat de beperking van Tygo veel impact heeft op ons dagelijks leven, zelf vinden we het wel meevallen.’’ Martijn Zondag (34) en zijn vriendin Ilse Kommer (34) proberen zo nuchter mogelijk om te gaan met de ziekte van hun zoontje. Hij gaat naar een reguliere school in Tiel en moet zoveel mogelijk zijn eigen boontjes doppen. 

Quote

Een gipsbehan­de­ling van zes tot acht helpt vergroeiin­gen voorkomen.

Martijn Zondag , Vader van Tygo

Tygo is geboren met AMC (Arthrogryposis Multiplex Congenita), een ziekte die maakt dat zijn spieren niet goed zijn ontwikkeld. Het gevolg is dat hij zijn gewrichten - bij Tygo gaat het om zijn voeten en benen - niet goed kan bewegen en dat vergroeiingen optreden.

Om klachten te beperken gaat Tygo twee keer per week naar de fysio en moet hij zeker drie keer per jaar in het gips. ,,Als we de therapie overslaan, bijvoorbeeld met een vakantie, merken we dat meteen. Een gipsbehandeling van zes tot acht helpt vergroeiingen voorkomen. Een been wordt dan elke week van nieuw gips voorzien, tot de gewenste stand van het gewricht bereikt is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland