Een zelfportret van Willem den Ouden.
Volledig scherm
PREMIUM
Een zelfportret van Willem den Ouden. © Rob Melchior

Willem den Ouden (91): ‘Voor een zelfportret hoeft niemand lang te poseren’

TIEL - De tien laatste grote landschappen en drie recente zelfportretten van de hand van Willem den Ouden worden zaterdag en zondag tentoongesteld in de Waalgalerie in Tiel. Als het lukt, komt de gerenommeerde kunstenaar uit Varik persoonlijk toelichting geven.

Als iemand landschappen prachtig kan verbeelden, is het Willem den Ouden (1928) wel: in schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen, litho’s, sculpturen én woorden.

Hij staat ook niet voor niets bekend als een van Nederlands beste landschapsschilders, vooral vanwege zijn werk van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij eind jaren zestig met zijn echtgenote Ferry Alink (1937-2013) neerstreek. In een huisje naast de Dikke Toren, waar Den Ouden nog altijd woont en dat op een steenworp afstand van Het Veerhuis ligt.

Het Veerhuis: Willem den Ouden leerde het kennen toen de bekende kunstenaar, fotograaf, schrijver en filosoof Pieter Kooistra daar woonde en werkte. ,,Pieter was een zeer idealistisch persoon en op een dag vroeg ik of ik bij hem, op het balkon van het Veerhuis, mocht schilderen en werken. Pieter vond het direct een goed plan.” 

Quote

,,Pieter was een zeer idealis­tisch persoon en op een dag vroeg ik of ik bij hem, op het balkon van het Veerhuis, mocht schilderen en werken. Pieter vond het direct een goed plan.”

Willem den Ouden
Willem den Ouden.
Volledig scherm
Willem den Ouden. © Raphael Drent

Het balkon bleek een fantastische werkplek: ,,Je kan het landschap vanaf daar heel goed zien, net als de prachtige weersomstandigheden: elk half uur is de lucht weer anders.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland