Volledig scherm
Het centrum van Tiel. © Jan Bouwhuis

Winkeliers willen taks heffen bij eigenaren leegstaande panden

TIEL - Eigenaren van leegstaande panden in de Tielse binnenstad moeten meebetalen aan plannen om het centrum weer meer aantrekkelijk te maken. Dat vinden winkeliersvereniging Hart van Tiel en het CDA.

Het CDA dient deze week een motie in met die strekking.

Alternatief
Er wordt gedacht aan een alternatief voor de reclame-belasting die nu geheven wordt, zoals een taks gebaseerd op de WOZ-waarde van de winkelpanden. De opbrengst moet net als nu ten goede komen aan Hart van Tiel. De winkeliersvereniging heeft een veelomvattend plan gemaakt om het centrum aantrekkelijker te maken.

Minder budget
Het budget van Hart van Tiel is de laatste jaren door lagere reclame-opbrengst echter teruggelopen van zo'n 135.000 tot 100.000 euro. Binnenstadsmanager Gert-jan van Ingen: "Het budget is steeds minder, terwijl we steeds meer zouden moeten doen om de vitaliteit te verbeteren. Als de eigenaren van lege panden meebetalen aan het verbeteren van de binnenstad, wordt de kans groter dat ze hun pand verhuren."

Reclamebelasting
Hart van Tiel en het CDA willen niet over één nacht ijs gaan met het plan. Het voorstel voorziet in een onderzoek naar de mogelijkheden om leegstand tegen te gaan en het draagvlak voor de nieuwe bijdrage. Dit moet voor augustus 2017 klaar zijn, wanneer ook het huidige systeem van reclamebelasting geëvalueerd wordt.

Rivierenland