Volledig scherm
iny van der Velde uit Tiel doet zich tegoed aan de nieuwe oogst. © William Hoogteyling

Ze zijn er weer: Betuwse kraampjes!

WADENOIJEN - De echte Betuwse-van-koude-grond komen pas over een paar weken. Maar fruitliefhebbers kunnen bij verschillende kraampjes langs de weg en in de boomgaard terecht voor kersen uit Spanje en uit de kas. Zoals bij d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen, waar Tiny van der Velde uit Tiel zich tegoed doet aan de nieuwe oogst.

Eigenaar Aart Blom van de boomgaard is heel tevreden. De nachtvorst is voorbij en heeft niet de gevreesde ellende gebracht. ,,We hebben wel iets schade, maar daardoor hebben we vooral minder kersen, de rest is daardoor juist dikker’’, zegt Blom. Zelf prefereert hij uiteraard de eigen kersen. ,,Die uit zuidelijke landen komen, worden vaak wat rauwer geplukt, omdat ze nog een hele reis moeten maken. De eigen kersen kun je langer laten hangen, dan zijn ze ook zoeter.’’ Maar die zijn weer later klaar, dus wie die per se wil, moet nog even geduld hebben.

Vijftien bussen

Blom begint over een week of twee met verkoop van kersen uit eigen boomgaard. Klanten kunnen die zelf uit de (lage) bomen halen. En dat blijkt aantrekkelijk: ,,Er zijn al vijftien bussen geboekt vol bezoekers die willen komen plukken. En ook particulieren. Autoclubs, toeristen uit China, echtparen die een huwelijksjubileum vieren en met de familie willen komen plukken.’’ Helemaal niet zo gek, vindt hij. ,,Je hebt een dagje uit en je hoeft alleen de kersen die je plukt te betalen.’’ 

Volledig scherm
Een kersenkraam in Wadenoijen. © William Hoogteyling
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland