Volledig scherm
De rivierprik, hier in de Maas, is terug in de Waal.

Zeldzame vissen terug in de Waal bij Tiel

TIEL - Zeldzame vissoorten lijken terug te keren in de Waal. Een visserijkundig onderzoek deze maand in Tiel geeft hoop.

De Waal, de enige open verbinding tussen Duitsland en de Noordzee was lang het zorgenkindje wat betreft visstand. En Roland van Aalderen van Sportvisserij Nederland juicht nog niet, zegt hij. ,,We hebben nog geen onderzoek kunnen doen naar de grootte van de visstand.’’ Maar duidelijk is dat jonge zalmen, enkele rivierprikken en een houting weer in de Waal zwemmen.

Leuke verrassingen

Dat is best bijzonder, stelt van Aalderen. De twee jaar oude zalmen (inmiddels 14 en 18 centimeter lang) waren waarschijnlijk onderweg naar de Noordzee na hun geboorte in bovenlopen van de Rijn in Duitsland. ,,Het zijn leuke verassingen, die voor ons bemoedigend zijn. We hebben in de Waal te maken gehad met grote vervuiling waardoor sommige vissen niet meer te vinden waren. Gelukkig gaat het al een aantal jaren een stuk beter. ’’

Te veel plastic

Er werd bij Tiel gevist met een ankerkuil, een historisch vistuig dat meer dan een eeuw geleden veelvuldig gebruikt werd op de Waal. Daarbij werd ook bijgehouden hoeveel plastic er in het gigantische net terechtkwam. ..Dat was wel even schrikken’’, zegt Van Aalderen. ,,In vier dagen werden vooral veel stukjes plastic, resten maandverband en nylon gevangen: 20 kilo afval in totaal.’’ Omdat het net maar in een klein deel van de Waal hing, drijft er nog een veelvoud aan afval in de rivier, concluderen de onderzoekers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland