Zij staken vandaag voor betere cao in de zorg: ‘Het kan zo niet langer ’

ZIEKENHUISSTAKINGARNHEM/TIEL - Vele honderden personeelsleden van ziekenhuizen leggen vandaag landelijk hun werk neer voor een betere cao. De stakers die meedoen aan de grootste zorg-staking uit de geschiedenis eisen een structurele loonsverhoging. Ook Paul van de Kamp en Fred Pothuizen doen mee. ,,Het kan zo niet langer.”

Paul van de Kamp: ‘Totaal niet aantrekkelijk meer in de zorg’

Volledig scherm
Paul van de Kamp werkt bij Klimmendaal en gaat staken. © Gerard Burgers

Avonddiensten, werken in het weekend, ‘s nachts, overdag. Verpleegkundige Paul van de Kamp (57) van het Arnhemse revalidatiecentrum Klimmendaal deinst nergens voor terug. Hij houdt van zijn vak, al dertig jaar, en heeft hart voor z'n patiënten op de kinderafdeling.

Maar die cao, die zit hem dwars. Een fatsoenlijke loonsverhoging moet er komen, niet die eenmalige 1.000 euro bruto die de ziekenhuizen willen. Het kan zo niet langer, vindt hij. ,,Er is een verslechtering, geen verbetering. Het is totaal niet aantrekkelijk meer in de zorg te werken.”

Hoge werkdruk

En dan heeft hij het nog niet over de werkdruk. ,,'s Avonds en 's nachts staan we met tweeën op tien kinderen die héél veel zorg nodig hebben. Vroeger deden we dit zeker met drie of vier. Het werk is zakelijker geworden. In de beginjaren ging je nog op vakantie met alle kinderen, dat kun je je niet voorstellen.”

Zo'n vakantie hoeft ook niet meer. Een goede beloning, dat is z'n eis. ,,Leraren op de basisschool verdienen bruto meer dan wij. En wij werken alle dagen, 's avonds, 's nachts.”

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland