Volledig scherm
Renovatie van woningen van KleurrijkWonen aan de Van Hogendorpstraat in Culemborg. © William Hoogteyling

Zorgen om betaalbaarheid woning

TIEL/CULEMBORG - Hoe blijven de huurwoningen betaalbaar én duurzaam? Dat is de voornaamste vraag waar woningcorporatie KleurrijkWonen zich mee bezighoudt. 

,,Er is nu veel te weinig geld bij ons en bij de sector om ervoor te zorgen dat we in 2050 van het gas af zijn’’, zegt bestuurder Tjapko van Dalen. Reden waarom de corporatie bij het Rijk heeft aangegeven dat ze eraan wil meewerken om de woningen van het gas af krijgen, maar wel op voorwaarde dat ze veel minder belasting hoeft te betalen. ,,Die wordt uiteindelijk immers door de huurder betaald’’, legt Van Dalen uit.  

Explosie

De betaalbaarheid neemt een belangrijke plaats in in het nieuwe beleidsplan dat de corporatie aan het opstellen is met huurdersorganisaties en gemeenten. ,,Dat heeft ermee te maken dat we drie tot vier maandhuren per jaar rechtstreeks aan het Rijk moeten betalen", zegt de bestuurder, doelend op de diverse heffingen die de overheid oplegt. ,,Het is echt een uitdaging om de huren betaalbaar te houden en toch financieel gezond te blijven.’’ De 'explosie aan bouwkosten', waarmee KleurrijkWonen te maken heeft bij de bouw van seniorenappartementen zijn een bijkomend probleem. 

De woningcorporatie werkt in de gemeenten Buren, Culemborg, Tiel, Geldermalsen, Leerdam, Giessenlanden en Lingewaal. In totaal beheert KleurrijkWonen 15.000 huizen.

De komende zeven jaar komen er 150 sociale huurwoningen bij in Culemborg, zo hebben KleurrijkWonen, de gemeente Culemborg en de Huurdersbelangenvereniging Culemborg afgesproken in de nieuwe prestatieafspraken.  Die woningen worden naast duurzaam en energiezuinig ook gasloos, is de bedoeling. De gemeenteraad van Culemborg, die heeft gevraagd om betrokken te worden bij deze afspraken, krijgt de mogelijkheid een reactie hierop te geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland