Joke Steigerwald tussen de tassen met etenswaren die in kratten worden klaar gezet. Om de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden, mogen klanten van Voedselbank Rivierenland niet meer zelf winkelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Joke Steigerwald tussen de tassen met etenswaren die in kratten worden klaar gezet. Om de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden, mogen klanten van Voedselbank Rivierenland niet meer zelf winkelen. © Raphael Drent

Zorgen zijn groot bij Voedselbank Rivierenland: aantal klanten loopt op, aanvoer stokt

TIEL - Het aantal klanten schiet omhoog bij Voedselbank Rivierenland. Voor de coronacrisis waren 75 huishoudens voor hun wekelijkse boodschappen afhankelijk van de voedselbank, maar inmiddels staat de teller op 90. En het aantal stijgt bijna dagelijks.

Groot probleem is dat de aanvoer van vooral gehamsterde, houdbare etenswaren als pasta en rijst, maar ook die van vlees en vleeswaren juist stokt. ,,Onze vriescel is normaal tot de nok toe gevuld, we konden zelfs andere voedselbanken helpen. Maar de vriescel is nu helemaal leeg en staat uit”, vertelt algemeen coördinator Joke Steigerwald. Lichtpuntje is dat veel mensen aanbieden om te komen helpen.

Hoe is het met jullie?
,Het is op dit moment zo, dat we meer aanmeldingen van cliënten binnen krijgen. We zitten al op de 90. Voor de corona was dat 75. Het loopt nu hard op. Ik kreeg net weer een telefoontje van hulpverleners met vragen.”

Hoe is het met de vrijwilligers?
,,Veel vrijwilligers zijn afgehaakt, want die zijn 70+ en dat is een risicogroep. Aan de andere kant krijgen we heel veel aanbiedingen van mensen die willen helpen. En daar zijn we heel blij mee natuurlijk.”

Kun je die allemaal inwerken?
,,Ik denk dat we met een clubje van ongeveer vijftien mensen over zijn. Punt is dat we ons aan de richtlijnen van het RIVM houden en dat betekent dat we met zo min mogelijk mensen werken. Op voldoende afstand van elkaar. En de chauffeurs zitten niet samen in een bus, dat mag ook niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland