Volledig scherm
Ewout Gouw poseert met de beker. © Robert Westerink

Gouw pakt met ASC San Diego titel in Westcoast

SAN DIEGO - Ewout Gouw (24) heeft met zijn ploeg ASC San Diego beslag gelegd op het kampioenschap van de Westcoast in de Verenigde Staten. De voetballer uit Lunteren - die begin 2019 TEC voor San Diego inruilde - had een groot aandeel in de titel.

Onder de brandende zon in Arizona begon Gouw met ASC San Diego aan de finale van de Westcoast tegen FC Arizona. Die finaleplek was voor zijn ploeg al een knappe prestatie op zich. Op het nippertje kwalificeerde ASC San Diego zich voor de playoffs. ,,Op de laatste speeldag in de reguliere competitie werden we derde en kwalificeerde we ons voor de strijd om het kampioenschap”, legt Gouw uit. ,,We begonnen dus niet echt als favoriet aan de playoffs.”

Via Los Angeles (na strafschoppen) en Seattle (ook na strafschoppen) belandde ASC San Diego onverwacht in de finale tegen FC Arizona. Gouw begon daarin in de basis. ,,In de woestijn met 43 graden. Onuitstaanbaar. Na de eerste helft zat ik er helemaal doorheen en werd ik ook gewisseld. Ik train sowieso niet zoveel als andere spelers vanwege mijn studie hier, dus het was al mooi dat ik mocht beginnen.”

Maar Gouw had aan 45 minuten genoeg om zijn ploeg op voorsprong te schieten. ,,Nou ja, ik kreeg het doelpunt op mijn naam. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dat discutabel was. Maar ja; de goal kwam op mijn naam dus ik eis ‘m graag op”, kon Gouw er wel mee leven.

Volledig scherm
De teamfoto van ASC San Diego voorafgaand aan de finale tegen FC Arizona. Ewout Gouw in het midden, vooraan. © Robert Westerink

Nog voor rust maakte ASC San Diego er 2-0 van. In de tweede helft - dus zonder Gouw - werd het 2-1. ,,Het werd nog heel spannend maar we trokken die voorsprong over de streep.”

En dus was het kampioenschap een feit. ,,Dit is de eerste keer dat de club een kampioenschap wint. Voor de meeste spelers in het team ook. Ik ben primair voor mijn studie in San Diego en doe het voetbal er een beetje naast, maar voor veel andere jongens betekent het echt veel.”

Een week later vloog de selectie naar de andere kant van het land: New York. Voor de finale van de Nationals. ,,Tegen New York Cosmos, de oude club van Pelé. We verloren met 2-0, maar dat was niet zo verrassend. Zij hebben een budget van wel vijf miljoen, terwijl ASC San Diego het met zo’n vijftigduizend dollar moet doen. Bij New York spelen full profs. De reis op zich was al een mooie ervaring”, genoot Gouw van het slot van het seizoen.

En nu? ,,Geen idee. Ik ga door met mijn studie en hoop in november een baan te hebben. Dat moet wel, als ik hier wil blijven. En dat wil ik graag. Wat het voetbal betreft is Amerika anders dan Nederland. Ze zeiden: ‘we contacten je wel weer als het allemaal begint’. Prima, ik hoor het wel...”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal