FC Lienden stopt met de zondag 1-afdeling.
Volledig scherm
FC Lienden stopt met de zondag 1-afdeling. © William Hoogteyling

Kogel door de kerk: FC Lienden (zondag 1) stopt ermee

LIENDEN - Wat al een hele poos in de lucht hing, is nu definitief: FC Lienden stopt met de zondag 1-afdeling. 

In december 2019 gaf de businessclub van FC Lienden aan het stokje na dit seizoen door te willen geven. Maar daar kwam geen respons op en dus zit de club zonder hoofdsponsor. Daardoor wordt de zondag 1 opgeheven.

Alle contracten van de spelers en staf worden per 31 mei officieel ontbonden. Op deze manier komt er een abrupt einde aan het bestaan van FC Lienden zondag 1. De laatste competitiewedstrijd werd op 8 maart 2020 gespeeld tegen Quick (1-0 winst).

Dood paard

Opmars FC Lienden

De opmars van FC Lienden in het amateurvoetbal werd in 2000 opgezet; toen werd de club kampioen werd in de vierde klasse. Na een derde, tweede en uiteindelijk eerste plek promoveerde FC Lienden in 2004 naar de tweede klasse.

Daar werden de Liendenaren meteen kampioen en dus kwam het in het seizoen 2005-2006 uit in de eerste klasse; via de nacompetitie bereikte het direct de hoofdklasse om in 2010 te promoveren naar de topklasse.

In de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 werd FC Lienden daarin onder leiding van trainer Hans van de Haar kampioen  en promoveerde het in 2016 automatisch naar de nieuw gevormde tweede divisie. Daarin presteerde het onder Hans Kraay jr. in het eerste seizoen met een zesde plek uitstekend.

De twee seizoenen daarna waren met een veertiende en zeventiende (degradatie na nacompetitie) minder succesvol.

De laatste jaren was het op De Adijhof sowieso trekken aan een dood paard. In het seizoen 2017-2018 lukte het de club op het nippertje om op het hoogste amateurniveau te blijven, in het seizoen dat eerst Hans Kraay jr., daarna Jan Veldhuizen en als laatst Hans van de Haar als trainer voor de groep stonden.

Vorig seizoen ging het alsnog mis. Nadat de club halverwege het seizoen al leek te verdrinken (vertrek geldschieters Nico Wagenvoort en Adrie Timmer) lukte het Van de Haar om spelers te ronselen om het seizoen af te maken. Uiteindelijk degradeerde FC Lienden via de nacompetitie naar de derde divisie.

Nieuwe start
Opnieuw werd er een bijna volledig nieuw team geformeerd, nadat sponsor Hans van Baal budget beschikbaar stelde. Er werd een nieuwe businessclub geformeerd en enkele nieuwe sponsors gevonden.

In december lieten alle bestuursleden van de businessclub weten hun functies beschikbaar te stellen, maar in de vier daarop volgende maanden reageerde daar niemand op. Dat deed de club besluiten ermee te stoppen.

Niet realistisch

De prestaties van FC Lienden vielen dit seizoen ook tegen. Aan het begin van het seizoen ambieerde FC Lienden om via het kampioenschap terug naar de tweede divisie te promoveren, maar al snel werd duidelijk dat dat niet realistisch was. Integendeel: de club sloot het seizoen af op de één na laatste plaats.

De afgelopen maanden vonden veel spelers van FC Lienden al elders onderdak voor volgend seizoen. Zo vertrekt aanvoerder Milad Intezar naar SteDoCo, stappen Dzenan Keric en Samed Öztoprak over naar TEC en tekende trainer Hans van de Haar ook bij de Tielse club.

Zaterdagtak

FC Lienden wil nu het zaterdagteam, waar Marcel Muhlack (dit seizoen nog assistent van Hans van de Haar) volgend seizoen trainer is, nieuw leven inblazen. Op termijn wil de club daarmee in de tweede klasse uitkomen met spelers uit de regio.

Amateurvoetbal