Volledig scherm
Ewout Gouw krijgt het druk in Miami. © Herman Stöver

Speler én general manager bij Miami Dutch Lions FC

LUNTEREN/MIAMI - Voor even is Ewout Gouw (25) terug in zijn ouderlijk huis in Lunteren. Het is een kortstondig bezoekje tussen twee bedrijven door, voordat hij aan zijn ‘duobaan’ in Miami begint. 

De voormalig voetballer van Lunteren, Vitesse, het Belgische AFC Tubize en TEC uit Tiel is vanaf heden speler van de Miami Dutch Lions FC. Maar dat niet alleen; hij combineert het voetbal in Miami met de taak van general manager van de nieuwe voetbalclub in Florida. 

Gouw studeerde het afgelopen jaar in de Verenigde Staten en voetbalde daarnaast bij San Diego ASC Albion, aan de westkust. ,,En nu kwam dit op mijn pad”, begint hij. ,,Ik hoop komende zomer mijn studie af te ronden en combineer dat de komende tijd met mijn taken bij de Dutch Lions.” Het Amerikaanse project trok Gouw aan. ,,We beginnen bij de Miami Dutch Lions FC helemaal vanaf nul. Moeten echt iets opbouwen. Ik ben de general manager en ga me bezighouden met bijvorbeeld het opstarten van een voetbalschool en de marketing. Dat is toch een prachtig project, zo hier in Miami?” 

Quote

We beginnen bij de Miami Dutch Lions FC helemaal vanaf nul

Volledig scherm
Ewout Gouw werd vorig jaar kampioen met zijn ploeg ASC San Diego aan de westcoast. © Robert Westerink

Het is het begin van een ‘nieuwe’ carrière voor Gouw. Vijf jaar geleden voetbalde Gouw nog bij Jong Vitesse. ,,Werden we kampioen van de beloftencompetitie met jongens als Marvelous Nakamba en Mo Osman. Ik had toen wel een iets ander toekomstbeeld voor me. Ging vol voor het profvoetbal.” Die plannen zijn nu gedraaid. ,,Mijn maatschappelijke toekomst staat nu boven het voetbal. Ik ben nog fit, dus wil graag blijven voetballen. Dat ga ik in Miami dus ook doen. Maar ik heb niet per se de ambitie meer om profvoetballer te worden. In de Verenigde Staten is de stap daar naartoe trouwens een stuk kleiner. Dus wie weet...” 

Profavontuur 

En dat is precies de reden waarom Gouw aan de slag gaat bij de Miami Dutch Lions FC. ,,In Amerika is alles anders georganiseerd. Je kunt zomaar een club beginnen en - zoals wij - op het hoogste amateurniveau instappen. We willen groeien in de regio en Nederlandse - maar ook Amerikaanse - voetballers de kans geven op een profavontuur. Een goede voetbalschool hoort daarbij. Als we dat goed organiseren, zie ik hier wel wat moois uit voortkomen. En zeg nou zelf: wie wil er nou niet in Miami wonen?” 

Waar ziet Gouw zichzelf over vijf jaar? ,,Het is lastig vooruit kijken. Ik hebt hier ook met een werkvisum te maken. Als het goed gaat en we maken stappen, dan zie ik dit voor de komende jaren wel zitten. Ik wil later sowieso wat in het voetbal blijven doen. Dan is dit denk ik een goed begin. Ik hoef me de komende tijd in elk geval niet te vervelen.”

Spelers zoeken

Oud-profvoetballer Hans van de Haar kocht zich eind 2019 met wat vrienden in bij Miami Dutch Lions FC. Hij gaat in Nederland op zoek naar spelers voor zijn Amerikaanse club. Daarvoor staan op 3 maart tryouts op het programma op het complex van IJsselmeervogels. Spelers kunnen zich daarvoor aanmelden en in de kijker spelen. Eenzelfde dag organiseert de club in Miami, voor Amerikaanse spelers. Uiteindelijk moet er in mei van dit jaar een team staan, als de competitie begint. Die loopt tot uiterlijk eind juli, wanneer de finals zijn. ,,En dan begint het voor mij écht: de voetbalschool, marketing, enzovoort. Clubs worden daar op een heel andere manier gerund dan in Nederland. Het wordt hard werken en ik zal ongetwijfeld tegen dingen aanlopen, maar daar leer ik van”, zegt Gouw. Hij is vooralsnog de enige speler die is vastgelegd voor komend seizoen.

Amateurvoetbal