Volledig scherm
Koen van der Biezen in zijn eerste officieuze wedstrijd in het shirt van TEC. © Foto Raphael Drent

Vuurdoop in de amateurwereld

TIEL - Hij maakte doelpunten in de eerste divisie, in de Poolse Ekstraklassa en in de tweede en derde Bundesliga. Nu moet Koen van der Biezen (34) TEC aan treffers helpen in de tweede divisie. De spits is de grote man die deze zomer binnen werd gehaald door de Tielse technische staf. Letterlijk en figuurlijk. Met 1.93 meter torent hij er op het veld vaak bovenuit. En met een verleden waar je - voor tweede divisiebegrippen - u tegen zegt.

Van der Biezen begon met voetballen bij de amateurs van RKVV Nulandia en genoot zijn jeugdopleiding vervolgens bij Top Oss. Na twee seizoenen in Jong FC Utrecht tekende de boomlange spits in de zomer van 2006 een contract bij FC Den Bosch. Nu - zo’n dertien jaar later - staat de teller op bijna honderd officiële competitiedoelpunten in het profvoetbal. Cracovia Krakow schoot hij in 2011 naar een 1-0 zege op stadsgenoot Wisla, waardoor Robert Maaskant een week later ontslagen werd. Bij Kalsruher SC was hij 2,5 jaar productief in de tweede en derde Bundesliga. Nadat Van der Biezen in de winterstop van het seizoen 2014-2015 werd opgepikt door Arminia Bielefeld, ging het minder hard met de productie. Via SC Padernborn 07 keerde de aanvaller in 2018 weer terug in Nederland, bij TOP Oss. Na anderhalf jaar had hij het ook daar wel gezien.

Volledig scherm
Koen van der Biezen rent dol van vreugde door het stadion van Krakow, nadat hij met zijn eerste Poolse treffer de derby heeft beslist (1-0). Trainer Robert Maaskant - van tegenstander Wisla - werd een paar dagen later ontslagen.

Einde profcarriére. Zit de sleet er inmiddels ook op? ,,Nee”, stelt Van der Biezen duidelijk. ,,Dat is bij mij sowieso nooit echt een euvel geweest. Heb weinig blessures gehad in mijn loopbaan”, nuanceert de sterke spits. ,,Moet ik wel even afkloppen hè? Anders gaat het hier binnenkort helemaal mis.”

,,Natuurlijk, ik ben geen achttien meer. Maar ik voel me nog ontzettend fit en beleef veel plezier aan het spelletje. Ik vond het alleen niet per se meer nodig om profvoetballer te zijn. Daar had ik niet zo’n trek meer in.”

Quote

Ik vond het alleen niet per se meer nodig om profvoet­bal­ler te zijn

En dus hakte Van der Biezen een paar maanden geleden de knoop door. Nu voetbalt hij bij een club, die hij een half jaar geleden amper kende: TEC. ,,Ik had wel eens van TEC gehoord, maar dat is meer omdat ik in de jeugd wel eens tegen Theole speelde. Dan kwam je hier langs. Ik ben ook geen groot volger van de tweede en derde divisie, dus dat niveau is voor mij ook helemaal nieuw. Wat ik vooral belangrijk vond was het telefoontje van Gery (Vink, red.). Dat voelde super aan. En ik vind het belangrijk dat de club waar ik voetbal een échte grasmat heeft. Kunstgras ben ik niet zo van. Wat dat betreft zit ik hier bij TEC top.”

Volledig scherm
Bij Go Ahead Eagles. © Erik Pasman

Van der Biezen is lang niet de enige nieuwkomer bij TEC. Na de promotie van afgelopen seizoen onderging de Tielse club een flinke renovatie. Met het doel om niet opnieuw te degraderen uit de tweede divisie. De club wil zich meten met ‘De Groten’ in het amateurvoetbal. ,,We moeten maar afwachten hoe het gaat lopen. TEC is gepromoveerd, dus ik denk dat het lastig inschatten is waar we ergens staan. Dat zal na een paar competitiewedstrijden wel duidelijk worden”, zegt Van der Biezen.

Quote

Ik ben een spits die graag voorzetten vanaf de zijkanten krijgt; die automatis­men moeten we er nog inslijpen

Vooralsnog is het vooral zoeken naar de juiste afstemming in het veld voor de ploeg van trainersduo Arjan van der Laan/Gery Vink. ,,We zijn aardig op weg, maar moeten nog wel wat finetunen. Ik ben een spits die graag voorzetten vanaf de zijkanten krijgt; die automatismen moeten we er nog inslijpen. Maar ik vertrouw erop dat het goed komt. Ik heb er in elk geval erg veel zin in.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal