Volledig scherm
Erik Breukink. © Videostill

Breukink heeft eindelijk opvolger: ‘Mike zal later beseffen wat dit betekent’

Na dertig jaar is Erik Breukink de officieuze titel ‘Laatste Nederlander in de gele trui’ dan toch kwijt. Mike Teunissen neemt, na zijn verrassende etappewinst van vandaag, het stokje over. 

Door Pim Bijl

Door de zege van Teunissen is Breukink nu ook verlost van de jaarlijkse belletjes en vragen over zijn prestatie in 1989. ,,Maar dat is niet zo’n grote belasting hoor”, vertelt Breukink, een dikke vijfhonderd meter bij de finish vandaan. ,,Meestal wordt het één dag voor de Tour weer opgerakeld. Over de gele trui praten is vooral mooi. Ik denk dat Mike wat later écht gaat beseffen wat dit betekent.”

Breukink had niet gedacht dat het zo lang zou duren voordat hij een opvolger kreeg. ,,De gele trui is bijzonder. Dat blijkt ook wel aangezien het dertig jaar duurde voor een Nederlander ‘m weer pakte. Met zoveel Nederlandse renners moet je op een gegeven moment iemand hebben die het geel pakt. Vooral de sprinters zijn nu goed. Ik denk dan ook dat Mike sneller een opvolger krijgt dan ik.”

Hij was hier in Brussel op uitnodiging van RTL. Maar na vandaag is het mooi geweest. Breukink verlaat de Tour en keert terug naar huis in Kalmthout, waar zijn gele trui nog altijd ingelijst in de gang hangt naast de voordeur. Geduldig als altijd heeft hij weer zijn verhaal gedaan over de gele trui. Hij pakt een banaantje en neemt de tijd voor een foto. ,,Het is mooi dat die leegte van dertig jaar nu voorbij is.”

Bekijk hier de nabeschouwing van In het Wiel op de eerste etappe van de Tour: