Volledig scherm
Mike Teunissen. © Getty Images

Jumbo-Visma wil ‘knalprestatie’ neerzetten

In 1989 raakte Erik Breukink zijn gele trui al na één dag kwijt. Na de euforie van het historische geel van Mike Teunissen is de vraag of hij de trui langer kan vasthouden? ,,Ik heb nog niet gedacht aan de volgende stappen.”

Door Pim Bijl

Mike Teunissen werd vanochtend beduusd wakker, alsof hij nog altijd amper kon geloven dat hij vandaag in de bekendste wielertrui mag rijden. Zijn ploegleider Grischa Niermann kreeg de vraag gisteren al voorgeschoteld: hoelang kan Jumbo-Visma die gele trui van Teunissen vasthouden? Niermann dacht even na, en zei toen, met een ernstige blik: ,,Tot Parijs, denk ik.”

Bekijk hieronder de nabeschouwing van In Het Wiel op de eerste Tourrit

Volledig scherm
Touretappe 2, ploegentijdrit Brussel. © ANP

Gekscherend uiteraard. Teunissen, die gisteren als ritwinnaar ook tien tellen bonificatie meeneemt naar de ploegentijdrit, is geen klassementsrenner en verderop in deze ronde zal hij gewoon weer in zijn dienende rol rijden. Wel is de 26-jarige verrassing van de eerste Tourdag een renner met een grote motor die sowieso als belangrijke kracht vandaag wordt gezien in de 27,6 kilometerlange ploegentijdrit van favoriet Jumbo-Visma. En de rit morgen naar Epernay, met meer heuvels dan de openingsrit, ligt hem op papier ook goed. Langer dan één dag het geel behouden, het is dus zeker mogelijk. Helemaal verder dromend: vanaf rit vijf doemen de bergen van de Vogezen op en dan zal het sprookje hoe dan ook eindigen.

,,We moeten kijken wat er gaat gebeuren”, zei Teunissen gisteren tijdens zijn persconferentie, met het geel om zijn schouders. ,,Ik heb nog niet eens gedacht aan de volgende stappen, maar natuurlijk is de ploegentijdrit heel belangrijk voor ons. Ik weet echt niet of ik de trui daarna nog zal dragen, of de dag daarna, maar bij de komende sprintmogelijkheid voor Dylan Groenewegen zal het business as usual zijn. Dan zal op nieuw voor hem zitten en hem aan een ritzege proberen te helpen.”

Na de goede prestaties dit seizoen in de ploegentijdritten is het zelfvertrouwen van Jumbo-Visma in de ploegentijdrit gegroeid. Iedereen binnen de geel-zwarte ploeg weet dat concurrenten van Kruijswijk voor het klassement vandaag al op achterstand kunnen worden gezet. En Niermann denkt óók dat het geel in het bezit van Teunissen kan blijven. Erik Breukink kon in 1989 slechts één dag van zijn gele trui genieten. De geel-zwarte Jumbo-Visma-ploeg is nu niet van plan de trui zomaar af te staan.

Bekijk hieronder de reactie van Mike Teunissen na zijn  ritzege

Quote

Echt super voor de ploeg.

Steven Kruijswijk

Dan moet er wel worden gewonnen, verwacht Niermann. En daarmee dus sterke ploegen als Mitchelton-Scott, Ineos en Deceuninck worden verslagen. ,,We willen de trui uiteraard verdedigen, maar dat zal ook betekenen dat we die ploegentijdrit moeten winnen of héél kort moeten eindigen. Dat is hét grote doel, maar dat zal niet zo eenvoudig zijn. Maar deze eerste dag geeft een grote boost. We hebben weer bewezen dat we een superploeg hebben. De jongens zijn allemaal geweldig in vorm en het is mooi om hier te zijn met zo’n ploeg. We willen weer een knalprestatie neerzetten.”

Kruijswijk genoot gisteren van het team, waarin favoriet Dylan Groenewegen schaafwonden aan zijn val overhield, maar Teunissen alsnog succes boekte. ,,Echt super voor de ploeg. Zo zie je maar: het gaat niet altijd volgens plan, maar als je met zo’n ploeg rijdt dan maak je zoveel kans. Heel knap dat die jongens zo improviseren en Mike alsnog wint en de gele trui heeft.” Wat dat betekent voor de ploegentijdrit. Kruijswijk, schouderophalend: ,, We hebben afgesproken dag voor dag te bekijken. Nu volgt dag twee. Met als doel: de rit te winnen.”

Een tweede Jumbo-Visma-winst, het zou een droomweekeinde voor de Nederlandse ploeg betekenen, en automatisch ook een extra dag in de gele trui voor Mike Teunissen uit Ysselsteyn.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’