Volledig scherm
Tom Dumoulin. © BSR Agency

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France

'Heb meer tijd nodig'Tom Dumoulin gaat niet naar de Tour. De wielrenner van Team Sunweb is niet fit. Dumoulin kwam vorige maand in de Giro zwaar ten val. Afgelopen zondag onderging de Limburger nog een operatie aan zijn gehavende knie, waarna hij een streep zette door een hoogtestage in de Alpen.

,,Ik heb een paar heel moeilijke weken achter de rug”, zegt Dumoulin tegen de NOS. ,,Nadat ik in Italië geblesseerd raakte ben ik als een soort van dolle stier op de Tour afgerend. Ik had niet gedacht dat het zo gecompliceerd was. Uiteindelijk is het uitgedraaid op een soap, met een dagelijks kniejournaal. Op een gegeven moment ben ik me gaan realiseren dat het niet realistisch is om de Ronde van Frankrijk te rijden. Ik heb meer tijd nodig om te herstellen.”

Teamarts Anko Boelens van Sunweb bevestigt dat. ,,Tom wilde heel graag naar de Tour en heeft er alles aan gedaan dat mogelijk te maken. Maar we kunnen geen andere conclusie trekken dan dat het niet mogelijk is. Zoals altijd in een periode van revalidatie zijn er terugslagen geweest. We richten ons nu op volledig herstel en daar nemen we de tijd voor die nodig is. Dat is het beste wat we kunnen doen.”

Quote

Tom wilde heel graag naar de Tour

Anko Boelens, Sunweb-teamarts

Een fitte Dumoulin zou in de Tour tot de kanshebbers op de eindzege hebben behoord. De Giro-winnaar van 2017 werd vorig jaar tweede in ‘La Grande Boucle’, achter winnaar Geraint Thomas. Desondanks besloot Dumoulin dit seizoen prioriteit te geven aan de Giro, omdat het etappeschema hem beter lag. Na zijn winst in 2017 werd hij vorig jaar tweede in de Italiaanse koers, achter Chris Froome.

Dumoulin is niet de eerste favoriet die moet afzeggen voor de Tour. Vorige week kwam viervoudig winnaar Froome hard ten val tijdens een verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné. De Brit brak daarbij zijn dijbeen, elleboog en meerdere ribben en moet net als Dumoulin verstek laten gaan in Frankrijk.

De Tour start zaterdag 6 juli in de Belgische hoofdstad Brussel.

Volledig scherm
Het Tour-podium van vorig jaar, met vlnr Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Chris Froome. © Cor Vos
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’