Wout van Aert wint in Albi en zorgt voor alweer de vierde dagzege van Jumbo-Visma deze Tour.
Volledig scherm
Wout van Aert wint in Albi en zorgt voor alweer de vierde dagzege van Jumbo-Visma deze Tour. © EPA

Vier uit tien voor Jumbo Visma: bijzonder maar niet uniek

Met maar liefst vier ritzeges in de eerste tien dagen schittert het Nederlandse Jumbo-Visma in de Tour de France. Uniek is het niet, bijzonder wel. Vooral omdat steeds andere renners winnen.

Vier van de eerste tien Tour-ritten winnen, eerder deze eeuw hadden slechts drie ploegen zo vroeg zo vaak dagsucces. In 2017 was het bij Quick Step ook in de elfde rit raak. Vijf keer kwam topsprinter Marcel Kittel juichend over de streep in die editie van de Ronde van Frankrijk.

Vijf van de elf ritten winnen; het is morgen geen ondenkbaar scenario voor Jumbo-Visma. Met Mike Teunissen, Dylan Groenewegen en Wout van Aert won de Nederlandse ploeg al drie vlakke ritten én de ploegentijdrit. Het parcours van etappe 11 is niet geheel vlak, maar nodigt opnieuw uit tot een massasprint.

Fassa Bortolo (2003) en Dimension Data (2016) domineerden eerder het begin van de Ronde van Frankrijk. Net als bij Quick Step was de aanwezigheid van de beste sprinter van het moment verantwoordelijk voor het succes.

In 2003 reed Alessandro Petacchi bij de Italiaanse formatie de stenen uit de straat, Dimension Data maakte drie jaar geleden vooral door een opleving van Mark Cavendish naam. Namens de Zuid-Afrikaanse ploeg was ook Stephen Cummings al vroeg succesvol, hij sloeg in de eerste Pyreneeënrit met een indrukwekkende solo toe.

Meeste zeges in eerste tien etappes sinds 2000

2019: Team Jumbo-Visma 4x (Teunissen, ploegentijdrit, Groenewegen, Van Aert)
2017: Quick-Step 4x (Kittel, 4 etappes)
2016: Dimension Data 4x (Cavendish 3 etappes, Cummings)
2003: Fassa Bartolo 4x (Petacchi 4 etappes)

Bekijk de hoogtepunten van de eerste tien etappes in de Tour de France.

Marcel Kittel maakt met zijn vingers duidelijk hoe vaak hij in slechts elf koersdagen als eerste binnen was.
Volledig scherm
Marcel Kittel maakt met zijn vingers duidelijk hoe vaak hij in slechts elf koersdagen als eerste binnen was. © AFP
Steve Cummings komt in de zevende rit van de Tour in 2016 alleen aan in Lac de Payolle. Van de zes ritten ervoor, won Dimension Data-ploeggenoot Mark Cavendish er drie.
Volledig scherm
Steve Cummings komt in de zevende rit van de Tour in 2016 alleen aan in Lac de Payolle. Van de zes ritten ervoor, won Dimension Data-ploeggenoot Mark Cavendish er drie. © photo: Cor Vos
In 2003 was Alessandro Petacchi de sprinttroef van het die Tour succesvolle Fassa Bortolo.
Volledig scherm
In 2003 was Alessandro Petacchi de sprinttroef van het die Tour succesvolle Fassa Bortolo.