Volledig scherm
PREMIUM
Steven Kruijswijk tijdens de tijdrit in Pau gisteren. © BELGA

‘Zo! Holy shit. Dat is wel heel veel verschil’

PodiumkoersDe tijdrit van gisteren gaf Steven Kruijswijk de bevestiging dat hij op podiumkoers ligt. Tegelijkertijd maakten titelverdediger Geraint Thomas en de geletruidrager Julian Alaphilippe nog meer indruk.

Door Daan Hakkenberg

Verstopt onder een knalgele helm zit het ontplofte hoofd van Steven Kruijswijk. Meer dan een half uur heeft hij in de verzengende hitte van Pau – 35 graden – op de limiet gereden. Als zijn helm afgaat, grijpt hij naar water, het zweet gutst uit al zijn poriën. Voor zijn neus, op een telefoonscherm, ziet hij het tijdsverschil met Geraint Thomas die net over de streep is gekomen. Als even later het gejuich van het Franse publiek opstijgt, is het verdict van dit man-tegen-mangevecht in Pau volledig duidelijk. Julian Alaphilippe is de grootste winnaar van de dag. 

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’