Deirdre Angenent
Volledig scherm
Deirdre Angenent © Ed van Alem

Deirdre Angenent: In Seoel waan je je in New York

NIJMEGEN - Gelauwerd sopraan Deirdre Angenent (Linden, 1984) zingt deze maand een thuiswedstrijd in Nijmegen en Cuijk. Wat doet zij in haar (vrije) tijd?

Land
„Italië. Ik kom er van jongs af aan. Mijn familie heeft een huisje in de buurt van Perugia. Het weer is er lekker, het eten en de wijn goed. Cultureel is het zeer interessant. We kennen het gebied in Umbrië goed en hebben inmiddels Italiaanse vrienden. Erg fijn. Vorig jaar ben ik in Preggio met Josephina, mijn dochter van 4 jaar, naar de opera Cavalleria rusticana van Mascagni geweest. Ze vond het fantastisch. Wat mama thuis doet, vinden mijn drie kinderen niet interessant. Ze zeggen: mama, niet zingen in de keuken, je mag alleen maar bij de piano zingen. Maar ze gaan graag mee naar voorstellingen.”

Stad
„Ik heb veel favoriete steden. Vorig jaar heb ik in Italië een prijs gewonnen: ik mocht in Seoel opera zingen. Daar ging een wereld voor mij open. Je bent in een dichtbevolkte metropool van 23 miljoen inwoners, maar het is er schoon en veilig en er is heel veel te zien. Je bent in Azië, maar op sommige momenten waan je je in New York. Ik krijg vaak te horen: oh, als je een week in Seoel bent, dan kun je mooi de bloemetjes buiten zetten. Maar dat zit er allemaal niet in. Het is keihard werken. Ook fysiek. Je lijf wordt heel moe van een hele dag repeteren, van al dat brullen. Vaak lig ik dan om 21.00 uur in bed. Ik heb er in het Seoel Art Center gezongen. Het publiek was laaiend enthousiast.”

Concertzaal
„Als je zelf zingt, is het Concertgebouw in Amsterdam qua akoestiek geweldig. Als bezoeker maakt het me niet uit. Het belangrijkste is voor mij dat de voorstelling goed is. Dat kan overal zijn: in een grote schouwburg, maar ook in een zaaltje in De Lindenberg in Nijmegen.”

Museum
„Sinds ik kinderen heb, kom ik niet meer zoveel in musea. Ik ben wel naar de Breitner-tentoonstelling geweest in het Rijksmuseum, begin dit jaar. Die ging over kimono's en over het model Geesje Kwak. Alles was zo gedetailleerd, gewoon prachtig om te zien, heel erg mooi. Dat was op een dag waarop ik met mijn moeder iets leuks zou doen. We hebben een hele tijd bij de De nachtwacht gezeten. Vroeger liep ik daar aan voorbij.”

Restaurant
„Tante Koosje in Nijmegen. We komen er al jaren. Je hebt het gevoel alsof je in een huiskamer eet. De bediening is heel aardig. De kwaliteit van het eten is altijd goed. Elke maand heeft Tante Koosje een andere kaart. Het aanbod is divers. De wijn is goed en niet te duur. Dure wijn in een restaurant vind ik heel irritant. Zeker omdat wij altijd onze wijn meenemen uit Italië. Daar koop je een echt goede fles wijn voor 5 euro en dan moet je hier 7,50 euro voor een glas betalen.”

Café
„Brass.29 in Cuijk. Het is een heel leuk initiatief, met een hotel. Ik vind het heel fijn dat er nu in Cuijk een tent is, waar je echt goede koffie kunt drinken en waar je lekker op je laptopje kunt werken, of met vrienden kunt afspreken en op zondagmiddag kunt borrelen. Lekkere koffie is heel belangrijk. Koffie biedt rust. Het is een luxeprobleem, maar als ik op een dag geen goede koffie heb gehad, word ik kriegelig. Ik kom ook graag in Frapé. Dat is een koffieschenkerij in mijn woonplaats Linden. De mensen van Frapé maken hun gerechten zelf. Je kunt er ontzettend lekker lunchen en de soep is er heerlijk.”

Concerten
„Met Flos Campi breng ik op 11 december het Magnificat van John Rutter. Dat heb ik al twee keer gezongen en in maart doe ik het nog een keer, in Musis in Arnhem. Het is geen opera, echt een concertwerk. De sopraan vertelt het kerstverhaal door de ogen van Maria. Een toegankelijk werk, ook voor wie niet thuis is in klassieke muziek. Gekscherend zeg ik weleens: eigenlijk is het qua harmonieën en melodieën een soort Broadway-musical. Op 18 december speel ik in Schouwburg Cuijk een concert met het Nijmeegs Mannenkoor. Op dat kerstconcert brengen we onder meer een Zweeds kerstlied en composities van Verdi.”