Volledig scherm
Jessica van Vorstenbos. © Marina Popova

Gek op Molukse cultuur, afhaal-Thai en X-Men

ARNHEM - Jessica van Vorstenbos (46) werkt bij Luxor Live in Arnhem. Daarnaast richtte ze met haar man Waka-Lele op. „We willen het mooie laten zien van de Molukse cultuur.”

Schelptrompet
„Pika, mijn man, is vol Moluks, ik ben half Moluks. Negen jaar geleden richtten we stichting Waka-Lele op. We willen graag een positief beeld geven van het gebied rondom Oceanië, vooral van de Molukse cultuur. Een van onze activiteiten is een krijgsdansgroep. Die treedt op bij ceremoniële openingen, bijvoorbeeld bij gelegenheden in de Molukse gemeenschap, maar ook bij Pasar Malams of andere evenementen.

„Als de groep eraan komt, blaas ik op de kulit bia, een schelptrompet. Daarmee roep je de goden aan. Een keihard geluid. Ik ben het nog aan het leren want het is best moeilijk om dat ding te bespelen. Als je zenuwachtig bent, krijg je er géén geluid uit.'”

Exposities
„Omdat we bang zijn dat de Molukkers een vergeten volk gaan worden, zijn we ook bezig met het opzetten van een kledinglijn, T-shirts en zo. De opbrengst gaat deels naar Waka-Lele. Soms gaat er wel erg veel tijd zitten in de stichting, maar ik krijg er een hoop energie van. Het is nu eenmaal een wereld die me trekt. Die sfeer blijf ik opzoeken. Ik ben geen fanatieke museumbezoeker, behalve als er iets te zien is over het gebied rondom Oceanië of traditionele krijgskunst. Al weer een hele tijd geleden was er een expositie over de Samoerai in het Wereldmuseum Rotterdam. In het Museum Volkenkunde in Leiden zag ik een tentoonstelling over de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Jammer genoeg zijn dit soort tentoonstellingen er niet vaak. Ooit werkte ik zelf mee aan een expositie in Arnhem over de Aboriginals.”

Sushi aan de Markt
„In mijn vrije tijd struin ik graag Marktplaats af op zoek naar Molukse dingen. Ik verzamelde een serie lepeltjes met de tekst 'Nederland helpt Ambon'. Maar ik wil ook tijd genoeg overhouden voor uitstapjes met mijn man en dochtertje. Soms bezoeken we de dierentuin in Arnhem. Dan zitten we natuurlijk in de Bush, lekker warm. We gaan ook naar speeltuinen, of wandelen in het bos. Af en toe eten we bij Ichiba, een sushirestaurant aan de Markt in Arnhem. Vooral mijn dochter is daar dol op. Laatst gingen we eten bij Gavius, in de Prins Hendrikstraat, een Italiaans restaurant, echt een leuk tentje. Eerlijk gezegd ben ik veel van het 'afhalen'. Dat doe ik regelmatig bij Sala Thai, aan de Rijnkade.”

Festivals met foodtrucks
„Festivals vind ik ook leuk. Ik had graag naar De Luie Hond gewild, lekker naar muziek luisteren, maar dat is in juli en dan ben ik op vakantie. Af en toe ga ik naar de Ronde Weide in Sonsbeek, bandjes kijken op zondagmiddag. Of naar de Sonsbeekmarkt, gezellig, met veel lekker eten. Dat zie je steeds meer, festivals met van die foodtrucks, hartstikke leuk.”

X-Men
„In de bioscoop zie je me niet vaak, behalve als er een nieuwe film uit is van X-Men. Ik ben een ontzettende fan. De nieuwste vond ik echt te gek. Ik verzamelde jarenlang de stripboeken, samen met mijn zusje. Mijn hele kelder staat vol. Toen de eerste X-Men film uitkwam, vonden mijn zusje en ik dit zó niet kunnen. Nu duik ik er helemaal in. Zeker met die 3D in de nieuwe Pathé, geweldig!”

Terras
„Ik zoek steeds meer de rust op de laatste jaren, terug in de Zen, ha ha! Doordeweeks hebben we zo'n druk leven. Ik werk 24 uur per week als coördinator planning en productie bij Luxor Live, in het hoogseizoen iets meer. Ik doe alle voorbereidingen voor de bands. Heel leuk, maar uitgaan in Luxor zit er niet bij, dat zie ik te veel als mijn werk. Ik ga niet meer zo vaak de stad in. Als ik iets wil drinken, ga ik liever niet ver van mijn huis, in de theeschenkerij van landgoed Mariëndaal zitten. Ook een concert moet wel heel speciaal zijn, wil ik daar mijn nest voor uitkomen. Een tijdje geleden ging ik met mijn man en zus in Utrecht naar The Specials, skamuziek, geweldig, het was een feestje! Trouwens, nog wat tips: 1 juli staat hiphoplegende KRS in Luxor Live, dar moet je meemaken als hiphopliefhebber. En 11 augustus hebben we een leuke reggaeavond met Tarrus Riley.”