Volledig scherm
Geurt Franzen, schrijver: „Shakespeare komt voor in mijn stuk.” © Ed van Alem

Geurt Franzen: 'Dresden verwelkomde mij: waar bleef je?'

BOXMEER - Voormalig dagbladjournalist Geurt Franzen uit Boxmeer is schrijver in de breedste zin van het woord. Wat doet hij graag in zijn vrije tijd?

Stad
„Dresden. Ik was al verliefd op Dresden voordat ik er was geweest. In Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch speelt Dresden de hoofdrol. Het bombardement van de Amerikanen, die brandende mensen in die rivier, dat maakte zoveel indruk, toen ik dat las als scholier. Toen de muur al heel lang gevallen was, ben ik in Dresden geweest. Ik had het idee dat de stad mij verwelkomde: waar bleef je zolang? Er was veel herbouwd, maar je voelde: het is een stad met littekens. Dat vind ik heel aantrekkelijk. Ik hou ook van mensen met een gebrek. Ik geloof niet in de perfecte mens."

Concertzaal
„Ik vind het erg leuk om in Luxor Live in Arnhem te zijn, omdat het een oude bioscoop is. Het doet mij denken aan de tijd dat ik in Boxmeer met mijn vader naar de bioscoop bij Riche ging. Ik was in Luxor bij een concert van Eilen Jewell. Prachtig optreden. Maar al zijn de muzikanten op het podium nog zo slecht, vanwege de omlijsting van een oude bioscoop en het prachtige cassetteplafond is het toch prettig om naar hen te kijken."

Restaurant
„India Gate in Nijmegen is the best place to be voor een vegetariër als ik. Het eten is fantastisch, ik houd van pittige curry's en die hebben ze daar in alle maten en soorten vegetarisch. De fantastische gastvrouw van het restaurant voldoet al je wensen op culinair gebied en ze is bovendien heel aardig."

Museum
„Musea bezoeken, is een van dingen die ik het liefst doe. Ik ben erg onder de indruk van Museum Folkwang in Essen. Prachtig gebouw, fantastische collectie. Die Duitsers kochten al Van Goghs aan het begin van de twintigste eeuw, toen hij amper bekend was. Daar plukken ze nu nog de vruchten van. De schilderijen hangen daar in een geweldige setting. Naast moderne kunst is fotografie een specialisme van Folkwang. Ik heb op de fotovakschool gezeten en fotografeer graag. Folkwang heeft geen werk van grote namen, maar wel grote foto's. Enorme foto's van machines uit de haven zorgen ervoor dat je je heel klein voelt."

Schouwburg
„Schouwburg Cuijk heeft een leuk programma en het gebouw ziet er nu mooi uit. Ik kijk graag naar toneel. Dat staat het dichtst bij mijn grote liefde, de literatuur. Modern toneel van Samuel Beckett is mooi, maar ik houd ook van de bewerkingen van de boeken van Louis Couperus."

Revue Gennep
„Ik heb het script geschreven voor de musical Carrousel van Revue Gennep. Die voorstelling is bijna een kermis. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het is vermakelijk, het is toneel, musical, muziektheater, amusant maar niet plat. Het klinkt wellicht arrogant, maar Shakespeare komt voor in mijn stuk."

De avond van de columnist
„Die organiseer ik. Ik houd niet van de term, maar als ik zeg dat het gaat om een meet-and-greet, dan weet iedereen wat het is. Lezers kunnen hun favoriete columnisten in levenden lijve ontmoeten of kunnen met de columnist aan wie ze een hekel hebben even een hartig woordje spreken. Tien columnisten komen. Hoofdgast is Thomas Verbogt, voor de rest zijn het columnisten die iets met de regio Land van Cuijk te maken hebben."

Wandelingen
„Eén keer in de twee maanden wandel ik met mijn maat Wim. We hebben het Pelgrimspad, het Hanzestedenpad en het Grote Rivierenpad al gelopen. Je ziet details van een gebied, stadje of dorp dat je niet kent. Ook belangrijk is de afwisseling tussen natuur en cultuur."

Bob Dylan
„Ik ben fan van hem vanwege zijn teksten. Het is ontzettend terecht dat hij de Nobelprijs won. Ik ben meer dan twintig keer bij een optreden van hem geweest. Hij verveelt nooit."Geurt Franzen schreef het script voor Carrousel van Revue Gennep (28, 29 en 30 oktober) en organiseert De avond van de columnist (Schouwburg Cuijk, 15 november).