Volledig scherm
Judith Kadee houdt van dansen en een borreltje. © Jan van den Brink

Judith Kadee: 'Van Mondriaan word ik rustig'

WINTERSWIJK - Judith Kadee (24) uit Vlaardingen is sinds deze maand de directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk. Ze eet graag sushi en komt ook graag in andere musea.

Villa Mondriaan
„Villa Mondriaan is mijn favoriete kunstmuseum. Toen ik hier een paar jaar geleden aan een stage als juniordirecteur begon, kende ik vooral de latere werken van Mondriaan. Ik vond die altijd interessant. Zijn gedachtegangen, symmetrie en de wisseling in patronen scheppen orde. Ik word er rustig van. Zijn vroege werk leerde ik pas hier in zijn oude woning kennen, waar ik als stagiair letterlijk boven woonde. Daardoor is het bij mij echt gaan leven; dit is de plek waar hij zijn schilderijen maakte. Ik heb nog nooit zó'n persoonlijke band gehad met een museum als hier. Daarnaast is het museum favoriet, omdat het niet te groot of te klein is en een lokale binding heeft maar toch op regionaal én nationaal niveau mee kan."

Kunst kijken
„Afgelopen jaar woonde ik in Londen. In The National Gallery hangt een van mijn favoriete schilderijen: Baders bij Asnières van Georges Seurat uit 1884. Omdat in Londen alle musea gratis zijn, kun je zo naar binnen. Dat vind ik luxe. Af en toe liep ik op Trafalgar Square en dan wipte ik even naar binnen om naar het werk van Seurat te kijken. Ik heb heel goeie gevoelens bij Londen. Het is een harde stad, hard werken en hard gaan. Er zijn veel mensen, maar iedereen heeft ambitie. Mooi om daar in mee te kunnen groeien."

Achterhoek
„De Achterhoek heeft ook veel, hoor. Vorig jaar was ik bij museum More in Gorssel, net na de opening. Ik was zó onder de indruk; echt een aanwinst voor de regio. Er is een prachtige collectie en dan dat pand; deels van glas, heel licht, het ademt en het laat de kunstwerken tot hun recht komen. Het magisch realisme vraagt erom clean gezien te worden. Dat gebeurt daar heel goed."

Eten
„Wijn drinken in de buurt doe ik bij restaurant Strandlodge, in Winterswijk. Je hebt daar mooi uitzicht en je kunt er zwemmen - er is een buitenbad. In de zomer kun je er heerlijk bij het water zitten met een wijntje en olijfje. Bij restaurant Kinoko heb je geweldige sushi. Daar móet ik gewoon een paar keer per maand langs om iets mee te nemen of daar te eten. Je hebt voor een prachtige prijs een heel breed aanbod. Verder ga ik naar Hertog Karel van Gelre, bij ons museum om de hoek. Het beste gerecht? Ik heb er laatst een tournedos gegeten, die was heel lekker."

Film
„Voordat ik museumstudies deed, volgde ik filmstudies en liep ik stage bij filmmuseum Eye in Amsterdam. Daar besefte ik dat ik film voornamelijk mooi vind als kunstvorm en dat het een onderdeel is van de kunst in zijn geheel, maar dat ik meer wilde.,

„Ik ben fan van klassiekers. Toen ik Persona uit 1966 van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman zag, dacht ik: wauw. Bergman komt uit de theaterwereld en is met die kennis films gaan maken. Je ziet: ieder beeld is prachtig in compositie gebracht. Ik denk dat je van bijna elk filmshot een screenshot kunt maken, die je aan op de muur kunt hangen alsof het een foto is. Het is heel kunstig."

Theater en musical
„Ik ben geen musicalfan, maar mijn guilty pleasure is Singing in the Rain. Ik denk dat de charme van die tijd me trekt, dat ouderwetse sfeertje. Zo stilistisch en het geeft zo'n goede schets van die periode. Sindsdien ben ik veel tapdansfilms gaan kijken."

Reizen
„Na mijn middelbareschooltijd ging ik door Australië en Nieuw-Zeeland reizen. Daar ben ik verliefd geworden op Nieuw-Zeeland. Je hebt er veel natuur, maar het is wel geciviliseerd en stedelijk genoeg om niet alleen op die natuur aangewezen te zijn.''

Muziek
„Muziek luister ik overal, vooral elektronische muziek en indie. In november ga ik bij de Melkweg in Amsterdam naar het optreden van de Britse producer en muzikant Mura Masa om lekker te dansen. Ja, ik houd ook van dansen. Natuurlijk! Dat ik nu directeur ben, betekent niet dat ik die dingen niet meer kan doen. Ik mag ook af en toe een borreltje doen."