Chef-kok Mike Vrijdag.
Volledig scherm
Chef-kok Mike Vrijdag. © Jan van den Brink

Mike Vrijdag: 'heppie' met pilsje in de kantine

WINTERSWIJK - Chef-kok Mike Vrijdag (1972) sleepte een Michelin-ster binnen. "Die is ook voor de afwasser."

Café
"De tijd die we daarvoor maken trekken we van de nachtrust af, haha. Horeca-mensen zijn echte kroegtijgers. Dat is bij ons niet anders. Regelmatig duiken we zondagavond na het werk nog even het café in, om te ontspannen en de week te evalueren. De club in? Nee, dan moet ik dansen en dat raden velen mij af. In Lichtenvoorde zijn 3 cafés waar ik graag kom: bij Tapperij Van Ooijen heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht, De Kletskop, waar de eigenaar bijna net zo recalcitrant is als ikzelf en café de Kruup, met de vriendengroep. Altijd genieten."

Restaurant
"Uit eten ga ik heel weinig. Mijn weekend is op maandag en dinsdag en de restaurants waar ik graag eet, zijn die dagen meestal dicht. Bovendien is het ook wel eens lekker thuis met mijn vriendin op de bank te zitten. Inspiratie voor ons eigen restaurant haal ik niet zozeer uit andere koks, maar meer uit kleine dingen in de omgeving. Ik kan al geïnspireerd raken als ik door de supermarkt loop."

Ontspanning
"Ontspanning haal ik uit televisiekijken. Series, films en dat hoeven dan niet per se hoogstaande arthousefilms te zijn. Gewoon lekker kijken zonder veel te hoeven nadenken en verwonderen hoe mooi iets gemaakt is. Zoals Lord of the Rings, met die enorme landschappen. Fantastisch mooi om te zien, net zoals bijvoorbeeld Star Wars of Star Trek. Prachtig te zien hoe realistisch die films over komen."

Kinderen
"Ik geniet ontzettend van uitgaan met onze 2 zoontjes, die in januari en februari 4 en 6 jaar oud worden. Onlangs ben ik met de oudste naar een kindervoorstelling in het theater geweest. Dan zie ik hem genieten en zelf heb ik ook dubbel gelegen van het lachen. Dat is zó leuk. Net zoals in de bioscoop. Zijn we de film aan het kijken, zie ik ineens dat handje naar de zak M&M's grijpen. Gaat het licht aan, hebben ze het hele gezicht blauw van de M&M's. Heerlijk vind ik dat. Van die kleine, intieme momenten geniet ik intens."

Muziek
"In de keuken is mijn filosofie: geen muziek. Want koken is topsport en daar heb je opperste concentratie bij nodig. Muziek leidt af. Bovendien houdt iedereen van andere muziek, dus wat voor de één misschien ontspannend is kan een ander vervelend vinden. Er gaat wel muziek op als het restaurant dicht is. Dan zet één van de jongens hampiestampie-muziek op zijn telefoon aan en dan sta ik gewoon mee te springen hoor!"

Ambities
"Bij één ster houdt het niet op. En het streven naar een tweede ster betekent vaak het behoud van de eerste. Maar, en dat is een cliché maar wel waar, ik kook niet voor Michelin. Wél voor mezelf, de gasten en mijn team, waar iedereen bijdraagt aan het behalen van de ster, van restaurantmanager Jeroen Raadman en souschef Douwe te Kronnie tot de afwasser. Ja, die ster is ook voor hem, want schoon servies en bestek is net zo belangrijk."

Lievelingsplek
"Een echte lievelingsplek heb ik niet. Ik vind het zowel fijn op de zaak te zijn als thuis op de bank te zitten met een biertje en wat lekkers. Recent heb ik waterpolo weer opgepakt en dan vind ik het heerlijk om na tijd met de jongens een pilsje te drinken in de kantine. ben ik helemaal heppie-de-peppie."

Avondje uit met...
"Mijn vader, die na een gevecht van 5 jaar de strijd met leukemie heeft verloren. Van hem heb ik geleerd altijd normaal en je best te blijven doen. Het was een lieve, eenvoudige man die ik erg mis. Als ik met hem nog eens een avondje zou kunnen biljarten en een biertje drinken zou mij dat heel gelukkig maken."