Volledig scherm
Loes en Renée Wijnhoven van popduo Clean Pete zijn fanatieke Vierdaagselopers. © Ed van Alem

Niemand wil naar Samos, Clean Pete wel

Als Clean Pete maakt de tweeling Loes en Renée Wijnhoven (25), van oorsprong uit Sambeek, fijne Nederlandstalige pop met authentieke teksten. Het duo staat zaterdag op Pinkpop.

Favoriete land
Loes (zang, gitaar): „Nederland. Vanwege de rechten en de vrijheid die wij hier hebben, voel ik mij heel erg bevoorrecht dat ik hier woon. Onze taal is ook heel erg mooi. Vanwege de spreekwoorden en gezegdes zing ik graag in het Nederlands. Originele teksten zijn geen doel op zich, het gebeurt ons gewoon.” Renée (zang, cello): „Nederland. Ik vind het hier fijn. De natuur is overal mooi. De zaken zijn meestal goed geregeld.”

Stad/dorp
Loes: „Sambeek. Mijn ouders wonen er. Ik woon nu in Nijmegen en kom nog twee dagen per week in Sambeek. Als ik aan thuis denk, denk ik aan het huis dat onze vader zelf gebouwd heeft. Sambeek geeft mij een veilig en vrij gevoel. We worden omringd met koeien, schapen en groen. En we wonen dicht bij de prachtige Maasheggen.” Renée: „Nijmegen. In mijn puberteit beleefde ik er mooie avonturen. Uitgaan, naar bandjes kijken, omgaan met andere muzikanten, festivals. Voor mijn gevoel bevond ik mij in het centrum van de wereld.”

Vakantie
Loes: „Wandelen in de Ardennen, de Spaanse Pyreneeën en Luxemburg. Ik wandel nooit in een stad. Het fijne van wandelen is het buiten zijn, in een mooi natuurgebied en het verleggen van grenzen. Ik hoef niet per se zo ver mogelijk van huis te zijn.” Renée: „Ik kom graag op natuurcamping Vlagtwedde in Sint Anthonis. Het is er schitterend. De Staatsbossen zijn super mooi. Het is er heel relaxed. Ik heb er weleens in mijn eentje gestaan, met mijn Volkswagenbusje. Of ik dan niet bang ben? Welnee. Wat kan er nu gebeuren in Sint Anthonis?”

Samos
Loes: „We gaan bijna nooit op vakantie. In de zomer spelen we veel. In mei ben ik voor het eerst in jaren langer dan drie dagen op vakantie geweest. Renée en ik vroegen bij een reisbureau of ze een aanbieding hadden. Dat hadden ze: Samos. Daar wil vanwege de vluchtelingencrisis niemand meer naartoe, wij wel. Wij zijn daar niet naartoe gegaan om vluchtelingen te helpen, maar om de Griekse economie een steuntje in de rug te geven.” Renée: „Op Samos hebben we ongelooflijk mooie wandelingen gemaakt, over bergen en langs grotten en kapellen.”

Podium
Loes: „De Weijer in Boxmeer. Renée doet er de muziekprogrammering. En dan zit het goed. Haar smaak is ook de mijne. De Weijer is echt een geweldig gebouw, met een mooie intieme zaal en een goed geluid. Als muzikante heb ik geen favoriet podium. Nu staan we op Pinkpop. Mensen vragen mij of een droom is uitgekomen. Nog nooit heb ik een seconde over Pinkpop gedroomd. Ik vind het wel fijn dat het gebeurt. Lekker compromisloos zijn en toch op Pinkpop spelen, dat is fantastisch.” Renée: „De Weijer. De sfeer is er heel fijn en warm. De mensen die er werken, willen er met zijn allen iets moois van maken. Artiesten voelen dat ook. Ze ervaren ook veel minder druk dan wanneer ze bijvoorbeeld in Doornroosje in Nijmegen optreden.”

Festival
Loes: „Into The Great White Open op Vlieland. Vanwege de natuur, omgeving en de muziek. Dit jaar spelen we er op het bospodium, de mooiste locatie.” Renée: „Ik houd niet zo van festivals. Word er altijd heel onrustig van. Al die bands die er bijna gelijktijdig optreden. Ik ga veel liever naar een show van iemand.”

Vierdaagse van Nijmegen
Loes: „Renée en ik lopen dit jaar weer de 50 kilometer. Het is een fysieke en mentale uitdaging, een kwestie van pijn uitschakelen, doorlopen en niet zeuren. Leegmaken van je hoofd of juist kletsen met Renée. Sinds mijn 14de loop ik de Vierdaagse. Tijdens mijn studententijd heb ik hem niet gelopen, omdat ik graag alles van de zomerfeesten mee wilde maken. Uiteindelijk begon het echter weer te kriebelen.” Renée: „Mensen die nog nooit bij de Vierdaagse zijn geweest, vragen altijd: waarom zou je dat jezelf aandoen? Een vraag die wij onszelf ook vaak op dag twee of drie stellen. Wat het precies is met die Vierdaagse is moeilijk uit te leggen. We zijn altijd al fanatieke wandelaars geweest.”