Volledig scherm
Pascal Rietman. © Michèle Giebing

Pascal Rietman van 8Bahn: 'Ik draai alles wat te mixen is'

Pascal Rietman (31), de man achter festivalorganisatie 8Bahn, is ook als hij uitgaat de professionele organisator.

Uitgaan
"Als ik uitga, ben ik altijd met mijn werk bezig. Ik kijk hoe de zaal eruit ziet, naar de programmering en ik luister naar de kwaliteit van het geluid. Ik zie graag vooruitstrevende en nieuwe acts. Theo Parrish, Moodymann en The Black Madonna zijn stuk voor stuk heel bijzonder om achter de draaitafels bezig te zien. Alles op uitgaansgebied relateer ik aan wat ik zelf doe. In de kroeg heb ik hier geen last van. Met vrienden zit ik daarom graag bij café Vrijdag in Arnhem."

Kromme tenen
"Alles rondom schlager, commerciële top 40-house, Nederlandstalige crap, halfbakken R&B, ik trek het niet. Ik zie liever honderd punkers helemaal naar de gallemiezen gaan op snoeiharde punk dan dat ik een kroeg binnenstap waar top 40-muziek wordt gedraaid. Ik snap die punkers. Die gaan ergens voor, die gaan helemaal op in de muziek. Dat zijn puristen."

Draaien
"Ik draai alles wat tussen house, disco en techno in zit en wat elektronisch aan elkaar te mixen is. Een van de mooiste momenten was tijdens een feest van 8Bahn in Loods 008. Als afsluiter draaide ik Born slippy van Underworld. Hoe afgezaagd inmiddels ook, het is een plaat waarvan je droomt 'm ooit op een goed moment te draaien. Vorig jaar sloot ik 8Bahn af met Harold Melvin & The Blue Notes, een soulplaat. De zaal ging uit zijn dak, een episch moment."

Huismus
"Ik heb graag vrienden en bekenden over de vloer voor een hapje, een drankje en een goed gesprek. Verder besteed ik de weinige vrije tijd die ik heb samen met mijn vriendin. Sinds we samenwonen, hangen we samen op de bank om series te verslinden, heerlijk. Series als Suits, Lie to me, The blacklist, Marco Polo en The Americans zorgen voor ontspanning."

Uit eten
"Ik houd van eten en ik eet graag buiten de deur. Graave in Arnhem is een van mijn favorieten. Ik vind het een goed restaurant met een topbediening, leuk publiek en lekker eten. Elke Arnhemmer die naar een all-you-can-eat-sushiboer gaat, moet daarmee stoppen en naar Pho Sushi gaan. De Pho-soep is fantastisch en nergens anders krijg je zulke heerlijke verse spring rolls. Lunchen doe ik bij Dudok, Stella by Starlight, Brownies & Downies en Stadsvilla Sonsbeek."

Films
"Ik vond Interstellar een krankzinnige film. Ook kijk ik erg uit naar de nieuwe Star Wars, een jongensdroom. Mede dankzij de fantastische soundtracks ben ik gek op de films van Tarantino. Die man weet wat hij doet, dat is zeker. Anton Corbijns film over Joy Division, Control, is geniaal."

Reizen
"Ik heb een voorkeur voor Scandinavië. Het zit 'm in de rust, ruimte en sfeer. Ik kom ook graag in Italië, vooral vanwege het lekkere eten. Volgend jaar ga ik voor het eerst in mijn leven skiën, dat wordt nog wat! Voor ieders veiligheid krijg ik nu iedere maandagavond skiles. Ik vind het ook heerlijk om met mijn 49 jaar oude oldtimer te toeren, dat valt voor mij ook onder reizen."

Bucketlist
"Mocht het ooit haalbaar zijn, dan wil ik een festival op een eiland organiseren. Ik wil mezelf ook wel eens drie dagen lang in de allergrootste wereldwijde vinylcollectie opsluiten. Drie dagen rondstruinen en platen uitzoeken, dat houd ik wel vol. Mijn ultieme droom is om de ruimte in te gaan. Het lijkt me zo tof om de aarde eens van buitenaf te zien. Ietwat prijzig, dat wel."

8Bahn houdt en dancefeest in de Havenloods in Arnhem, in de nacht van oud op nieuw. Info daarover op 8bahn.nl