Volledig scherm
Schrijfster Corine Hartman. © Jan van den Brink

Schrijfster Corine Hartman: 'Het liefst zit ik boven mijn personages'

LICHTENVOORDE - Met schrijven is ze altijd bezig, ook als ze niet aan het schrijven is. Corine Hartman (52) uit Lichtenvoorde leverde tweemaal de beste Nederlandstalige thriller van het jaar af. „Voordat ik in 2005 mijn eerste manuscript begon te schrijven, had ik elf jaar reclamewerk gedaan. In 2005 zei ik tegen mezelf: 'Ik trek twee jaar uit om iets te bereiken in schrijversland'.

Halverwege 2006 wist ik niet wat ik nog kon doen aan mijn manuscript. Ik selecteerde zes uitgeverijen en stuurde het op. Een week later hing de eerste uitgeverij aan de lijn. Op die manier kwam in 2007 Schone kunsten uit.

Uitzonderlijk
Achteraf realiseerde ik me dat dit uitzonderlijk is. Uitgeverijen krijgen wekelijks tien tot 50 manuscripten op hun bureau. Sonja Bakker, bijvoorbeeld, heeft haar manuscript uiteindelijk maar zelf uitgegeven. Schrijven speelt een allesbepalende rol in mijn leven. Ik ben er altijd mee bezig. Ook als ik niet fysiek achter de computer zit, gaat het in mijn hoofd door. Op een verjaardag ben ik soms fysiek meer aanwezig dan mentaal. Ik ben een introvert type, het liefst zit ik in mijn eentje boven met mijn personages en verhaal. Tussendoor ga ik dan even naar buiten om te wandelen. Dan ben ik het gelukkigst."

Lievelingsplaats
„Venetië is een magische stad. Dat komt door de dreiging van het water. Ik voel dat ook als ik daar loop, die vergankelijkheid. Een prachtige stad, maar ik hoef er niet te wonen. Ik ben geboren in Den Haag, maar verhuisde al jong naar de Achterhoek. Ik woon nu zo'n 25 jaar in Lichtenvoorde. Hier ben ik op mijn plek. Het heeft de bescheidenheid van een dorp, maar het is groot genoeg om een paar goede winkels en cafés te hebben. En binnen vijf minuten ben ik in het buitengebied zonder de drukte van het westen."

Favoriet boek
Als ik er eentje moet noemen, zeg ik In Cold Blood van Truman Capote, over een waargebeurde moordzaak. Dit boek heeft alles: de moord die de daders pleegden, maar ook hun tragedie, veroorzaakt door hun eigen verleden. Het is zo beschreven dat je er helemaal in meegaat. Knap."

Achterhoek
„Mijn eerste trilogie, over inspecteur Nelleke de Winter, speelde in de Achterhoek. De streek leent zich voor de Midsomer Murders-achtige, landelijke settingen. Hier leven gemoedelijke mensen, je verwacht niet dat er veel onheil is. Dat kan dan juist goed werken. Mijn Achterhoekse favoriet is de IJssel. Niet typisch Achterhoeks, maar hij stroomt hier wel deels. Ik wandel graag langs de IJssel. Ik houd van water, vanwege de beweging erin en de weidsheid ervan. Water is echt natuur."

Vrije tijd
„Voordat ik in 2005 mijn eerste manuscript begon te schrijven, had ik elf jaar reclamewerk gedaan. In 2005 zei ik tegen mezelf: 'Ik trek twee jaar uit om iets te bereiken in schrijversland'.Ik ga graag uit eten met vrienden. Mijn favoriet is restaurant De Leeuw, het beste van Lichtenvoorde naar mijn smaak. Het is niet gespecialiseerd in een bepaalde keuken, maar heeft wisselende verrassingsmenu's naast de vaste kaart. Het heeft een gezellige ambiance en of ik hier nu eet met vrienden of relaties, nooit hoef ik me zorgen te maken of het eten wel goed is."

Avondje uit
„Ik was vroeger een kroegtijger, maar nu kom ik niet meer zo vaak in het café. Ik kom nog weleens bij tapperij Van Ooijen in Lichtenvoorde, mijn favoriet. Hier heb je nog normale prijzen voor bier en wijn. In al die jaren is het café niets veranderd, op de potten shag op tafel na. Als ik een avondje uit zou adviseren, zou ik zeggen: doe eerst een drankje bij Van Ooijen, ga dan naar De Leeuw en neem daarna eventueel nog een afzakkertje bij Van Ooijen. Dan heb je een leuk avondje uit. Althans, ik word daar gelukkig van.

Ambitie
„Ik heb nu twee keer de Crimezone Thriller Award gewonnen, die inmiddels de Hebban Award voor Beste Thriller heet. Dit is de publieksprijs voor beste Nederlandstalige thriller. Voor de juryprijs, de Gouden Strop, ben ik met Doodskopvlinder voor de derde keer genomineerd. Die prijs heb ik nog niet gewonnen. Dat is een ambitie voor de toekomst. Bovenal geldt dat ik gelukkig ben wanneer ik voorlopig door mag gaan met mooie verhalen schrijven, waarbij ik zelf mag weten wat ik vertel. En zolang mijn vingers en hoofd het nog doen, kan ik dat lang volhouden - mits ik er zelf lol in heb en de lezers mijn verhalen willen blijven lezen."