Volledig scherm
Steve Gammage. © Jan van den Brink

'Sinds ik bierbrouw, heb ik geen vrije tijd meer'

Steve Gammage (60) wint met zijn Bronckhorster bieren de ene prijs na de andere. De geboren Engelsman heeft sinds 2010 een brouwerij in het Achterhoekse Rha.

Passie
„Het speciaalbier heb ik in de jaren '80 ontdekt. Ik was geïnteresseerd in de smaken, de brouwers en het verhaal achter het bier. Dus bezocht ik bierfestivals. Het was niet mijn werk. Ik had een eigen restauratieschildersbedrijf. Toen ik in Rha kwam wonen en deze schuur zag, dacht ik: die kan een andere bestemming krijgen. Ik heb in Engeland een cursus bierbrouwen gevolgd en daarna was ik ervan overtuigd dat ik er mijn beroep van kon maken. Hier ga ik voor. Als je er geen passie voor hebt, lukt het nooit.''

Land
„Ik ben opgegroeid in de plaats Richmond in North Yorkshire. Je hebt daar een kasteel, er zijn watervallen en het is heuvelachtig. Twee jaar geleden kwam de Tour de France er langs. Toen stonden de mensen rijen dik langs de kant. Prachtig vond ik het. Ik woon nu veertig jaar in Nederland. Ik ben ingeburgerd en denk in het Nederlands. Praten als een Achterhoeker doe ik nog niet, maar ik voel me thuis. In amper zes jaar tijd heb ik bereikt dat de mensen mij hier kennen als bierbrouwer."

Vrije tijd
„Op dit moment ben ik zeven dagen per week met bier bezig. We produceren vijf dagen en in het weekend is het proeflokaal geopend of bezoeken we een bierfestival. Voordat ik met brouwen begon, had ik veel meer vrije tijd. Ik deed aan hardlopen en andere duursporten. Ik dook voor mijn plezier. Vier keer per jaar vertrokken we naar de Rode Zee om de onderwaterwereld te bekijken. Dan maakte ik foto's met een waterbestendige camera.

Restaurant
„Ik houd van culinair. Binnenkort gaan we naar Leuven. Ik verdiep me nu al in de restaurants, plaatsen waar we lekker kunnen eten. Dan zoek ik vooral naar een zaak die vis op het menu heeft. Dat kun je elke dag voor mij klaarmaken. Ik ben een echte liefhebber van Franse oesters. Die vallen goed te combineren met bier. Net als kaas overigens. Er is geen kaas die ik niet lust.

Muziek
„Je zult mij nooit bij een groot festival met zes of zeven podia vinden. Ik houd van akoestische muziek. Vaak is dat in een kleine setting. Mijn favoriete muzikant is de Amerikaanse gitarist Nils Lofgren. Hij speelde met Neil Young en Bruce Springsteen. Hij schrijft zelf ook nummers. Zijn gitaarspel, zijn uitstraling en zijn teksten vind ik geweldig. Ik heb hem zien spelen in een kroeg in Silvolde. Niemand kende hem. Als hij in Engeland optreedt, moet je er op tijd bij zijn om een kaartje te kunnen bemachtigen."

Vakantie
„Vorig jaar werd ik 60 en zijn we naar Kreta geweest. Griekenland vind ik een mooi land. Mijn vrouw en ik houden van de warmte en de zon, hoewel we geen strandliefhebbers zijn. We huren een auto en rijden het eiland rond. Niet met een groep. We willen onze eigen beslissingen kunnen nemen. Het lijkt ons ook mooi om eens een wandeltocht langs de Schotse westkust te maken. Daar heb je niet de zon en de warmte, maar de natuur is er prachtig."

Avontuur
„Het avontuur zit in mijn aard. Toen ik 18 was, reisde ik naar Iran. Ik kwam terecht op een Amerikaanse legerbasis, waar ik Iraanse helikopterpiloten Engelse les gaf. Elke week stuurde ik een postkaart naar huis. Er was geen internet. Toen ik richting Pakistan wilde reizen, reed een camper met een Nederlands stel langs. Dat gaf me een lift. Terug in Engeland heb ik contact met ze gezocht. Ze woonden in het stadje Bronkhorst. Ik heb ze opgezocht en kwam in een café in Steenderen terecht. Daar ontmoette ik Yvonne. Zij is nu mijn vrouw."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.