Taaldingetjes als 'Take it or lieverd'
Elske van Lonkhuyzen (30): geboren in Haïti, gepuberd in Heteren, nu gevestigd schrijfster in Nijmegen.
Delen per e-mail
Boekpresentatie
"Als eerste proeve van bekwaamheid, bracht ik via Literair Productiehuis Wintertuin, sinds een jaar of drie mijn literair agent, een bundel met korte verhalen uit. Een zogenoemd chapbook, een kleine publicatie waarin schrijvers een voorproefje geven van hun talent. De presentatie was in het zwembad van het Belvoir Hotel waar de wanden surrealistische, Dali-achtige muurschilderingen hebben. Bij het wegsterven van de laatste toon van het James Bondmuziekje, doopte ik mijn bundel in het water. De volgende keer lijkt het me wel wat om mijn verhalen door de intercom van de trein of een groot warenhuis te vertellen. Ik weet alleen niet of mensen daar op zitten te wachten."
Boekwinkel
"Ik kom graag bij Antiquariaat Van Hoorn in de Houtstraat in Nijmegen. De boeken daar zijn allemaal tweedehands. Je blijft ontdekken. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat je elke boekenkast kunt openen, en dan staat er nóg een kast vol boeken achter. Geweldig."
Op 't nachtkastje
"Op het moment lees ik The Collected Stories van Lydia Davis, de koningin van het korte verhaal. Het is fascinerend hoe ze steeds de vorm van het korte verhaal heruitvindt. Zo schreef ze Mr. Burdoff's visit to Germany waarbij de tekst meer op een synopsis lijkt, dan op een volledig verhaal.
Favoriete plek
"Mijn vrouw Renske en ik schreven onze scripties in Berlijn. We hebben er een paar maanden gewoond. Ik ben groot fan van het voormalig vliegveld Tempelhof, dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als luchtbrug tussen West-Berlijn, gelegen in Oost-Duitsland, en West-Duitsland. Het is nog steeds één groot, geasfalteerd park. Je kunt daar fietsen over een landingsbaan. Hoe cool is dat!?"
"In Nijmegen bezoek ik graag het kunstwerk van Jordan Artisan bij de voormalige Honigfabriek. Het langgerekte, witte meubel staat op een plateau aan de Waal. Wat ik er leuk aan vind, is dat je er niet alleen naar hoeft te kijken, maar het ook mag gebruiken. Wanneer ik met mensen een rondje loop, neem ik ze bijna altijd even mee naar deze zitsculptuur.
Schrijversritueel
"Ik schrijf graag, maar ermee beginnen is een drempel. Ik kan het uren uitstellen. Om het schrijfproces op gang te helpen, heb ik trucjes ontwikkeld. Ik zet bijvoorbeeld mijn kookwekker op 30 minuten. Als alles wat ik in die tijd schrijf, stom is, hoef ik niet door te gaan van mezelf. Ook wandel ik, als ik echt vast zit, langs de Waal, van brug tot brug. Dat gebeurt zo'n drie keer per week."
Digitaal wandelen
"Het verhaal Middernachtlopen, waarmee ik de Opium Verhalenwedstrijd won, gaat over een reis op Google Streetview. Ik wandel graag door digitale straten. Zo ontdekte ik laatst een plaatsje genaamd Limonade, zo'n 100 kilometer van mijn geboorteplaats in Haïti. Het is supervet dat je gewoon overal kunt lopen. Ik moet toegeven, dat het opnieuw een voorbeeld is van het uitstellen van mijn schrijven, haha."
Taaldingetjes
"Ik speel graag met taal. Op mijn Facebookpagina of mijn website Wodkanademosterd.com plaats ik woordspelingen als 'Take it or lieverd' en 'Geen woorden, maar dadels' en eenwoordgedichten als 'Zelfspotlight'. Ik krijg een geluksgevoel van het bedenken van een neologisme.
"Met mijn vrouw verzin ik vaak koosnaampjes. Ze wilde me eens langspeelplaatje noemen, maar zei per ongeluk 'langslaapspeeltje'. Een prachtig woord!"
Stiftdichten
"Tegenwoordig ben ik aan het stiftdichten. Ik scheur een vel met tekst uit een catalogus of tijdschrift, het liefst met een plaatje erbij. Vervolgens kijk ik welke woorden bij elkaar passen en stift ik de rest weg. De witte lijn tussen de woorden geeft de route van het gedicht aan. Zo houd ik een klein kunstwerk over. Het is best een sport, want er moet iets van samenhang inzitten. Het kan ook met de krant en dit interview."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uit met
Andries van Rossem: Stiltecafé's gaan hip worden in de toekomst
ARNHEM - Andries van Rossem (60) is componist en geeft les aan kunsthogeschool ArtEZ. In zijn vrije tijd zoekt hij stilte en maakt hij lange wandelingen rondom Arnhem. -
Uit met
Marc Bosboom: Op elke straathoek een gezellig terras
ARNHEM - Marc Bosboom is destinatie-marketeer en als coördinator marketing en communicatie betrokken bij Platform Binnenstad Arnhem. Wat doet hij in zijn vrije tijd? -
Uit met
Trijn Romein: Mijn zomer begint met festival Zomerbries
EDE - Trijn Romein (53) is programmeur voor theater Cultura in Ede en het openluchttheater. In haar vrije tijd tekent ze en bezoekt ze musea en culturele festivals. -
Aldo Spadaro: Het draait vooral om muziek
NIJMEGEN - Gitarist Aldo Spadaro (33) uit Nijmegen is muzikant en bereidt jongeren voor op het muzikantenleven. Wat doet hij in en met zijn (vrije) tijd? -
Uit met
Merel van Slobbe: Er zijn eigenlijk geen regels als je iets creëert
NIJMEGEN - Merel van Slobbe (24) was een jaar lang campusdichter van de Radboud Universiteit. Vorige maand won ze de Meander Dichtersprijs 2017.
-
PREMIUMExpositie
Haim Steinbach ontregelt de werkelijkheid
Museum Kurhaus Kleve heeft met Haim Steinbach (1944) een kunstenaar van wereldniveau in huis. Zijn specialiteit: objecten vervreemden en vaste overtuigingen laten wankelen. -
Uit met
Karin Terwisse: Als kind runde ik een buurtbibliotheek
ARNHEM - Karin Terwisse (51) is initiator van het Sprookjesfestival in Arnhem. Ze zou het liefst elke avond in het theater zitten, maar houdt ook van lezen en schilderen. -
Uit met
Vicky Francken: Als ik dans zet ik mijn hoofd uit
BOXMEER - Vicky Francken (28) uit Boxmeer won met haar 'Röntgenfotomodel' de C. Buddingh'-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.