Volledig scherm
Xander van Soelen heeft met Poppodium Ede zijn levenswerk gerealiseerd. © Herman Stöver

Xander van Soelen: Sterrenhemel op de Edese heide

EDE - Xander van Soelen (30) is oprichter van Poppodium Ede, dat dit najaar open gaat. Als graffitikunstenaar versiert hij muren en tunnels. Wat doet hij in zijn vrije tijd?

,,Ik ben al jaren bezig met het oprichten van Poppodium Ede, samen met Stephan Beumer. Het is een beetje mijn levenswerk. Het popcentrum is een plek voor iedereen ouder dan 16 die graag uitgaat in Ede. Ik ben hier opgegroeid, net als de mensen die dit idee samen met mij hebben gerealiseerd. Hier was tot nu toe gewoon heel weinig te beleven op het gebied van uitgaan, popcultuur en muziek. We gaan dit najaar open en zijn nu heel druk met het bedenken van concepten, het boeken van artiesten, het maken van posters en met netwerken.’’

Cultureel centrum

,,We hebben een ruimte op het Kuiperplein. Dat is mede te danken aan het feit dat Perron 31 moest sluiten. Dat opende voor ons de weg. Het pand wordt nog grondig aangepast, dit najaar kunnen we open.

In de grote zaal kunnen bands optreden. Verder is er een muziekcafé. De bar is straks elke avond open. Overdag kunnen mensen die een werkplek zoeken aanschuiven. Beneden zijn oefenruimtes, waar nu al veel vraag naar is.

Het wordt een breed cultureel centrum. Ik heb mijn andere ambities, zoals een tijdje in het buitenland werken, hiervoor laten varen. Dit is mijn levenswerk. Groter dan dit wordt het niet.’’

Graffiti

,,Nederland is grauw en grijs, in het buitenland zie je meer kleur op straat. Daarom is graffiti zo tof. Ik ben er jaren geleden mee begonnen en heb mezelf er langzaam in ontwikkeld. Tegenwoordig gaat er veel tijd in zitten.

Vorig jaar heb ik de Bospoort-tunnel in Ede mogen inkleuren. De tunnel zag er niet uit, was helemaal volgeklad. Samen met een grote groep graffiti artiesten, onder wie enkele grote internationale namen, hebben we de tunnel weer mooi gemaakt.

Daarna heb ik nog een grote muur in Ede centrum mogen versieren. Binnenkort gaan we de Keesomtunnel opknappen. Ook daarvoor halen we internationale artiesten naar Ede. Als het idee maar goed is, kan er heel veel. Graffiti is geweldig. Mijn hart gaat er sneller van kloppen.’’

Muziek bij de buren

,,Muziek bij de buren doen we ook. In verschillende huiskamers van mensen kan iedereen genieten van verschillende soorten muziek. Het is een laagdrempelige manier om de muziek van lokale talenten te leren kennen. Het is niet door ons verzonnen, we voeren het uit. Dat doen we omdat het belangrijk is voor mensen om verschillende stijlen muziek te leren kennen.’’

Parkweg

,,Ik ben heel druk met de graffiti, het poppodium en vrienden. Toch ga ik ook nog wel eens naar optredens in andere steden. Ik kom graag in Tivoli in Utrecht, Doornroosje in Nijmegen of de Melkweg in Amsterdam. In Ede kom ik graag op de Parkweg. Vrijdagavond kan je me meestal vinden in The Jug of Cafe 545 om speciaalbiertjes te drinken met vrienden.

Uit eten gaan doe ik niet veel. Mijn vriendin is veganist. Het is heel lastig om een restaurant te vinden dat voor haar kan koken. Het is hier in de omgeving ook nog niet gelukt."

Alpen

,,Een paar keer per jaar ga ik naar de Alpen. Daar kan ik uren per dag wandelen en bergen klimmen. Prachtig vind ik dat. Ik heb een tatoeage op mijn arm laten zetten met een schilderij van de bergen. Symbolisch voor mijn liefde voor dat andere landschap. Het is toch heel bijzonder, dat je maar 8 uur hoeft te rijden om in een totaal andere wereld te komen."

Heide

,,In het voorjaar en in de zomer ga ik graag met wat vrienden naar de hei. Fles whisky mee, gitaar. En dan lekker muziek maken, drinken en praten.

's Avonds ga ik vaak de natuur in met een van mijn vrienden, Leon Schut. Hij is nachtfotograaf en maakt prachtige foto's van de sterrenhemel. Zomers gaan we bijna elke avond, maar in de winter ook regelmatig. Zeker als het een mooie, heldere nacht is. We wonen hier op een prachtige plek, het is fijn om daarvan te genieten.’’