Volledig scherm

In beeld: Velps restaurant serveert zeldzame mega-kreeft

VELP - Restaurant De Watermolen in Velp heeft onlangs een ruim 6 kilo zware kreeft geserveerd. Een kreeft van die omvang is lastig te bereiden én lastig te krijgen.

 1. Molenaarszoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald
  PREMIUM
  luister mee

  Molenaars­zoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald

  Met name in de achttiende eeuw staat Bohemen (het tegenwoordige Tsjechië) centraal als broedplaats voor muzikaal talent. Hele generaties muzikanten zwermen over Europa uit. Maar molenaarszoon en gesjeesd rechtenstudent Simon Brixi (1693-1735) blijft in Praag. Hij is de vader van de niet helemaal vergeten componist en organist Franz Xaver Brixi. Zelf blijft Brixi senior tot op de dag van vandaag een grote onbekende. Het label Supraphon bewijst in de interessante serie Music from Eighteenth-Century Prague dat dit onterecht is door een mooie collectie kerkmuziek (79 minuten!) voor te stellen.
 2. Uitdagende hymne aan het stervende leven
  PREMIUM
  luister mee

  Uitdagende hymne aan het stervende leven

  Komende dinsdag vieren gelovigen Allerzielen, de dag waarop wereldwijd de overledenen worden herdacht. Afscheid nemen, sterven en herdenken: het zijn elementen uit het leven die op veel kunstenaars inspirerend overkomen. Ook op de oud-Componist des Vaderlands Willem Jeths (1959). Challenge Classics presenteerde in de afgelopen maand maart zijn Requiem dat vier jaar geleden in het Amsterdamse Concertgebouw in première ging.