Volledig scherm
Jan van Lissum (rechts) op archiefbeeld in 2013. © ANP

'Restaurants buiten de Randstad zijn niet innovatief'

NIJMEGEN - Restaurants buiten de grootstedelijke gebieden zijn niet verrassend of innovatief, zegt Jan van Lissum, directeur en hoofdinspecteur van restaurantgids Gault&Millau Nederland.

„Het heeft wellicht te maken met een andere culinaire verwachting van bewoners. In dunner bevolkte gebieden heeft het geen zin de menuprijzen op te drijven met ingrediënten of kooktechnieken waar niemand op zit te wachten”, aldus Van Lissum.

Culinaire gids
Van Lissum schrijft dit in het voorwoord van de culinaire gids Gault&Millau die vanaf dinsdag in de winkel ligt. De gids past in het rijtje Michelin en Lekker en recenseert honderden restaurants in Nederland. Hij is lovend over Amsterdam maar zegt weinig veranderingen te zien buiten de grootstedelijke gebieden.„Als je wat je in Amsterdam doet, in het noordoosten gaat doen, werkt dat niet. De consument daar wil dat niet. Mensen willen daar gewoon een stuk vlees en volume. Verder niet.”

Gedachte
Volgens hem is er een groot verschil tussen de gedachtegang van een inwoner van de grote stad en die van iemand uit dunner bevolkt gebied. Overigens zijn in de gids wel 52 Gelderse restaurants opgenomen waarvan 5 als topzaken worden omschreven.