Volledig scherm
Op 11 november vond een reconstructie van het ongeval plaats met de auto van de verdachte op de Kaatstraat . © Foto Ruud Voest

10 maanden cel voor veelpleger die studente aanreed op Kaatstraat

De 23-jarige Utrechter Houssain van der V., die vorig jaar op de Kaatstraat in Utrecht een ernstig verkeersongeval veroorzaakte waarbij een studente ernstig gewond raakte, hoeft niet voor verplichte behandeling naar een inrichting. Wel moet hij 10 maanden de cel in en is hij zijn rijbewijs voor 3 jaar kwijt.

Van der V. hoeft van de rechtbank niet naar een inrichting voor veelplegers. Het OM eiste dit twee weken geleden wel, vanwege de waslijst aan verkeersdelicten die hij op zijn naam heeft. Met als dieptepunt het ongeluk in de nacht van 1 september vorig jaar.

Een fietsende studente kwam bijna te overlijden en is nog altijd niet volledig hersteld, nadat zij door de man van achteren werd aangereden. Hij parkeerde zijn beschadigde auto in de buurt en kwam hierdoor in beeld. Uit onderzoek en een reconstructie blijkt dat hij zeker 27 kilometer per uur te hard reed op het weggedeelte waar 50 als maximum geldt.

‘Zeer onvoorzichtig’

Volledig scherm
Onderzoek na het ongeval op de Kaatstraat op 1 september. © Handhaving Utrecht

„Zeer onvoorzichtig verkeersgedrag”, noemt de rechtbank zijn weggedrag. „U reed zo hard binnen de bebouwde kom dat u niet meer in staat was om goed en adequaat te reageren. Gevaarlijk om daar met een knik in de weg zó hard te rijden.” De rechtbank sprak van ‘buitengewoon ernstige gevolgen’ voor het slachtoffer. „Dat rekenen we u aan.”

Bovendien had Van der V. te veel alcohol gedronken, hinderde hij hulpverleners en liet hij het slachtoffer zwaargewond achter ter hoogte van de Zeedijk. De studente raakte bij het ongeval rond 03.40 uur ernstig gewond en het is nog maar zeer de vraag of ze volledig herstelt van de klap. Ze liep naast een hoofdwond ook een hersentrauma en oogletsel op. Of ze haar gewenste studie kan gaan vervolgen is nog maar zeer de vraag.

De verdachte ontkende roekeloos te hebben gereden, zei dat een bouwtoilet hem het zicht ontnam en dat er slecht licht was. Op het weggedeelte nabij de Adelaarstraat stonden ook bouwhekken, toen de studente volgens de verdachte opeens vanaf links opdook. Dat gebeurde precies op het moment dat rechts van de auto ook een scooter reed.

De verdachte reageerde zichtbaar opgelucht op de uitspraak. Zijn advocaat Anis Boumanjal is ook content dat de rechtbank geen ISD-maatregel (inrichtingsplaatsing) heeft opgelegd. „Cliënt kan leven met deze straf van 10 maanden cel. Ik vind het zuiver van de rechtbank dat de ISD-maatregel niet is opgelegd. Deze straf past binnen de kaders van de wetgeving.”