Volledig scherm
Het clubhuis van voetbalvereniging Geinoord in Nieuwegein © AD

10 miljoen euro voor een sportpark in Nieuwegein, maar dan heb je ook wat

Het kost wat, maar dan heb je ook wat: voor ruim 10 miljoen euro heeft Nieuwegein over enkele jaren een splinternieuw multifunctioneel sportpark op de plek van het verouderde sportpark Zandveld/Parkhout.

Vandaag presenteerde wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) althans het  plan van het Nieuwegeins gemeentebestuur. Na jarenlang praten met de betrokken clubs en politiek gesteggel is de bedoeling dat voor 2023 in Nieuwegein Zuid een gloednieuwe multifunctionele sportaccommodatie verrijst.

Daar is niet alleen plaats voor de fuserende voetbalclubs VSV Vreeswijk en Geinoord, maar ook voor de Mixed Hockeyclub Nieuwegein (MHCN) en diverse maatschappelijke organisaties, zoals kinderopvang. Ook is er ruimte voor activiteiten voor ouderen en scholen. De bedoeling is het park niet alleen ’s avonds en in de weekeinden te benutten, maar ook op werkdagen. 

Met het plan is 10,6 miljoen euro gemoeid. Dat is 3,8 miljoen meer dan de gemeenteraad er vier jaar geleden voor over had. Het bleek volgens Van Engelen onmogelijk de wensen en ambities voor het oorspronkelijke bedrag te realiseren. Hij is blij dat met de clubs overeenstemming is bereikt. Dat het plan bijna 4 miljoen euro duurder uitvalt, is in zijn ogen goed te verdedigen, onder meer door de bouwkostenstijging en aangepaste eisen. 

,,Ik ben blij dat er nu een gezamenlijk plan ligt en Nieuwegein er een prachtige accommodatie bij krijgt. De raad moet overigens nog wel beslissen’’, voegt hij eraan toe. Die was een jaar geleden nog uiterst kritisch over de gang van zaken en de voorziene kostenstijging.

Toekomstbestendig

Het Nieuwegeins college heeft ervoor gekozen niet de financiën leidend te laten zijn, maar om in de eerste plaats te kijken naar wat nodig is voor een toekomstbestendig park. Daarna is bekeken waar bezuinigd kan worden. Zo is een kunstgrasveld geschrapt om kosten te besparen. Het sportpark heeft er straks drie in plaats van de oorspronkelijk gewenste vier. Sportwethouder Van Engelen zegt een evaluatie hiervan met de clubs toe. ,,Als de sportbeoefening in gevaar komt, dan moeten we weer met elkaar om tafel.” Hij zegt zich te realiseren dat de Nieuwegeinse clubs, tegen de landelijke trend in, groeien. ,,Bovendien kan het zijn dat een nieuwe accommodatie extra aantrekkingskracht heeft.”

Ook blijft de huidige kleedaccommodatie van Geinoord staan, waardoor het nieuwe clubhuis voor de beoogde fusieclub van Geinoord en Vsv Vreeswijk compacter en dus goedkoper kan worden uitgevoerd. Daarin zijn nu 16 in plaats van de oorspronkelijke 20 kleedkamers voorzien. Aan extra kleedruimte is behoefte doordat steeds meer meisjes voetballen. Een kunstgrasveld minder en een compacter clubhuis leveren een besparing op van 1,2 miljoen euro.

Woningbouw

Aan de zuidkant van het sportpark komen de velden te liggen voor de hockeyclub. De positie van het bijbehorende clubhuis moet nog worden bepaald. De verhuizing van de hockeyers moet in 2023 een feit zijn. Dan is de bouw van circa zestig woningen voorzien op het huidige complex in Rijnhuizen. Ook bij sportpark Zandveld-Parkhout is sprake van woningbouw. Aan de westkant bij de tramhalte is een aantal appartementen voor ouderen gepland.

De voorzitters van Geinoord en Vsv Vreeswijk waren vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond staat de Californische band The Growlers in Ronda in TivoliVredenburg. Hun muziek wordt niet voor niets beach goth genoemd: de band mixt surf, garagerock, pop en psychedelica. Dit jaar bracht The Growlers het nieuwe studioalbum Natural Affair uit, waarop de band zich meer laat inspireren door energieke new wave funk en dansbare disco. De zaal opent om 19.00 uur, de band speelt de eerste klanken om 19.45 uur. Tickets zijn 23,35 euro en zijn hier te bestellen.