Volledig scherm
De Utrechtse muziekvereniging De Bazuin tijdens een optreden op de Stadhuisbrug, vorig jaar tijdens Utrecht Blaast Buiten. © Winfried Leeman

30 jaar amateurkunst in Utrecht: maand lang festiviteiten

ZIMIHC, het podium voor amateurkunst in Utrecht, bestaat dit jaar dertig jaar en gaat dat feestelijk vieren. Elk weekend in juni organiseert ZIMIHC activiteiten, variërend van muziekoptredens, een streetfood- en kunstfestival tot workshops, verspreid over de stad.

De jubileummaand wordt afgetrapt met het muziekevenement Utrecht Blaast Buiten. Op 1 en 2 juni treden in de oude binnenstad tal van Utrechtse blaasmuziekorkesten op. Van bigbands tot dweilorkesten, en van fanfares tot koperkwartetten.

Op 8 juni tovert ZIMIHC de Hof van Bern in Leidsche Rijn om tot eigentijds Montmartre met schildersezels, picknickbanken, teken- en stoepkrijtworkshops en tekenaars die aan het werk gaan. Utrecht Tekent wordt georganiseerd samen met onder andere de community voor tekenaars, het Huis van Betekenis, en Leidsche Rijn Centrum.

Gala-avond

Een week later is er een feestelijke gala-avond in ZIMIHC theater Stefanus. ZIMIHC Galalalala biedt bezoekers een spetterende show van anderhalf uur met een groot aantal artiesten. De voorstelling is een ode aan alle mensen, instellingen en organisaties die ZIMIHC de afgelopen jaren hebben ondersteund.

Een dag later, 16 juni, wordt er rond theater Stefanus een Cultuurproeverij georganiseerd, in de vorm van een streetfood- en kunstfestival. Deze zondag staat in het teken van kunst, live-acts van verschillende artiesten en hapjes en drankjes. Op zaterdag 22 juni is er een groot korenfestival Utrecht Zingt in Nova in de wijk Kanaleneiland. Verspreid door het hele winkelcentrum geven diverse Utrechtse koren korte concerten.

ZIMIHC werd in 1989 opgericht door Appie Alferink, de huidige directeur. Hij deed dat vanuit de behoefte amateurkunstenaars een plek te geven waar ze kunnen repeteren en optreden. Inmiddels heeft ZIMIHC drie theaters in de wijken Wittevrouwen, Zuilen en Overvecht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.