Volledig scherm
In de zomer van 2018 is een voetveer in de vaart genomen in de Dichterswijk. © Ringpark Dichterswijk

450.000 euro om wandelroute van drie kilometer door Utrechtse Dichterswijk aan te leggen

Een aantal bewoners van de Utrechtse Dichterswijk krijgt 450.000 euro van de gemeente om een wandelroute van ongeveer drie kilometer aan te leggen. Drie landschapsarchitecten sloegen vier jaar geleden de handen ineen en maakten een plan om hun wijk te ‘vergroenen en te verlevendigen’.

De bewoners hebben zich verenigd in Stichting Vrienden van het Ringpark Dichterswijk. In het plan van de stichting, dat breed wordt gedragen door de wijk, worden diverse (groene) plekken in de Dichterswijk met elkaar verbonden. Onderdeel van de route is een voetveer over de Kruisvaart, dat in de zomer van 2018 in gebruik werd genomen.

Afgelopen september diende de stichting een ambitieus actieplan in bij de gemeente voor de komende jaren. De inrichting van een aantal straten – Veilingstraat, Anna Maria Schurmanstraat, Heycopstraat – moet worden verbeterd. Dichtregels in de bestrating, aan gevels of op panelen moeten de wandelroute markeren. In 2021 wil de stichting een Dichtersloop houden, die over land en water voert.

De Dichterswijk in het zuidwesten van de stad wordt begrensd door de Graadt van Roggenweg, Vondellaan/Balijelaan, Kruisvaart en het Merwedekanaal. 

Voorbeeld

Het college van burgemeester en wethouders noemt Ringpark Dichterswijk ‘een mooi voorbeeld van samen een stad maken’, een van de ambities uit het coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en ChristenUnie. 

,,Bewoners nemen zelf het initiatief om hun buurt beter te maken, betrekken andere buurtgenoten erbij door middel van verschillende inspraakmethoden, houden overleg met projectontwikkelaars en regelen financiering bij verschillende partijen, waaronder de gemeente.’’

 Ringpark Dichterswijk wordt zaterdag feestelijk afgetrapt in het Hefbrugpark met wethouder Klaas Verschuure, Stichting Vrienden van het Ringpark en wijkbewoners. Onderdeel van het feestelijke programma is een wandeling door het park. Na afloop is er een borrel in de Pomp aan de Croeselaan.