Automobilisten die woensdagavond de rode kruizen bij de Galecopperbrug bij Utrecht negeerden, zijn door aannemer Ralph Hendriksen klemgereden.
Volledig scherm
Automobilisten die woensdagavond de rode kruizen bij de Galecopperbrug bij Utrecht negeerden, zijn door aannemer Ralph Hendriksen klemgereden. © Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Aannemer Ralph rijdt spookrijders klem op A12 bij Utrecht: ‘Van zulke jongens wil je er meer’

Acht automobilisten die woensdagavond de rode kruizen bij de afzetting van de Galecopperbrug A12 bij Utrecht negeerden, zijn door een aannemer klemgereden. Daardoor is voorkomen dat ze al spookrijdend weer tussen het andere verkeer zouden komen.

Net als elke avond grendelde aannemer Ralph Hendriksen woensdagavond rond negen uur de verbindingsboog tussen de A2 en de A12 af. Een dag later ligt hij nog thuis bij te komen van zijn nachtdienst, dus zijn baas bij Traffic Service Nederland, Remco Braam, doet het verhaal.

,,Bij de werkzaamheden aan de Galecopperbrug zorgen wij ervoor dat de aannemer veilig kan werken. Elke avond sluiten wij de hoofdrijbaan richting Arnhem af.”

Zo ook woensdagavond. ,,Ralph had zich netjes bij Rijkswaterstaat aangemeld, waarna er rode kruisen boven de weg verschenen. Daarna begon hij met het neerzetten van de pylonen. Ook werd er al een afsluitwagen neergezet, waarop voor automobilisten duidelijk is dat de weg is afgesloten.”

Blijkbaar niet duidelijk voor iedereen. ,,Opeens zag hij dat een aantal automobilisten de rode kruizen negeerde en de afzetting inreed. Even later kwamen ze er blijkbaar achter dat ze verkeerd zaten, want ze draaiden allemaal om. En toen kwamen ze al spookrijdend weer terug. Ze wilden met een U-bocht blijkbaar weer bij het nadere verkeer invoegen.”

Levensgevaarlijk

Ralph Hendriksen aarzelde geen moment en gooide zijn busje voor de spookrijdende automobilisten. ,,Dat deed-ie heel goed”, vindt Braam. ,,Rode kruizen negeren is levensgevaarlijk, maar omdraaien op een snelweg misschien nog wel gevaarlijker. Gelukkig wist Ralph de meeste automobilisten te stoppen.”

Suffige automobilisten of verkeershufters? ,,Ik weet het oprecht niet”, zegt Braam. ,,Volgens Ralph reageerden ze in elk geval niet heel boos, al was een aantal van hen geïrriteerd dat ze werden opgehouden. Maar het grootste deel was gewoon erg geschrokken.”

Moedwillig of niet, de automobilisten werden in elk geval door de politie op de bon geslingerd. ,,Daarna konden ze, begeleid door agenten, weer rustig invoegen in het andere verkeer.” 

Braam is ‘apetrots’ op het handelen van zijn collega. ,,Hij heeft heel professioneel gewerkt. Van zulke jongens wil je er meer.”