Een fietser op de A12, gespot door camera’s van Rijkswaterstaat.
Volledig scherm
Een fietser op de A12, gespot door camera’s van Rijkswaterstaat. © Rijkswaterstaat

Aantal ‘snelweglopers’ in de regio stijgt, vooral rond Utrecht

Steeds vaker komen wandelaars, fietsers of mensen in een gehandicaptenvoertuig op de snelweg terecht. In de regio Midden-Nederland was het de afgelopen vijf jaar vooral op snelwegen rond de stad Utrecht relatief vaak raak. 

In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal registraties van zogeheten ‘snelweglopers’.  Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, die zijn opgevraagd door LocalFocus. In 2014 gebeurde dit nog 1400 keer, vorig jaar ruim 3000 keer. In totaal gaat het om 11.000 incidenten. 

In het onderzoek werden incidenten met snelweglopers per kilometer snelwegtraject, een route tussen twee knooppunten, berekend. Daaruit blijkt dat vooral rond de grote steden en, opvallend, in de provincie Noord-Brabant het vaker raak is. De afgelopen vijf jaar zijn er 57 snelweglopers betrapt op de A12 ten zuiden van Utrecht, tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten, een traject van ruim 5 kilometer. 

Op de A27, tussen Rhijnauwen en Lunetten werden tot aan het viaduct bij de Koningsweg 22 lopers gespot. Tussen knooppunt Lunetten en de brug over de Lek waren het er 56.  Vanaf de brug tot aan knooppunt Everdingen slechts 7. Op de A2, tussen Oudenrijn en Everdingen waren het er 82 (over ruim 10 kilometer). 

.
Volledig scherm
. © LocalFocus

Exacte cijfers over het aantal ongelukken met snelweglopers worden niet bijgehouden, maar in de media zijn tientallen berichten te vinden over ongelukken met voetgangers op de snelweg. Soms ook met een dodelijke afloop.

Autopech

Snelwegwandelaars zijn volgens Rijkswaterstaat meestal automobilisten die aan de wandel zijn gegaan na autopech of een lege brandstoftank. De stijging heeft volgens Rijkswaterstaat vooral te maken met het feit dat er beter geregistreerd wordt en dat weggebruikers en de politie Rijkswaterstaat vaker weten te vinden. Ook dat het drukker is op de wegen kan meespelen.

Daarnaast zijn gevallen bekend van verwarde personen die op de snelweg lopen, mensen die niet weten dat je in Nederland niet op de snelweg mag fietsen of lopen en buitenlandse toeristen op een fiets die door routeplanners over snelwegen worden genavigeerd.

Het is overigens verboden om zich lopend of fietsend op de Nederlandse snelwegen te begeven. Voetgangers kunnen een boete krijgen van 110 euro, fietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen dienen 150 euro af te rekenen.