Volledig scherm
Actiegroep ‘Amelisweerd niet Geasfalteerd’ in actie in het Markiezenbos in Oud Amelisweerd. © Angeliek de Jonge

Actiegroep Amelisweerd bereidt zich voor op hete zomer

In Amelisweerd vroegen actievoerders zaterdag aandacht voor behoud van bomen en tegen verbreding van de A27. Ze bereidden zich voor op een mogelijk naderende beklimming van bomen in het gebied. Maar ondertussen zijn ze overtuigd van een andere uitkomst voor het groen dan begin jaren ’80.

Ze was erbij, toen in 1982 actievoerders in bomen klommen om kap voor de komst van snelweg A27 te voorkomen. 4 jaar oud was de Utrechtse Anneke Wensing, toen ze met haar ouders ging kijken in het bos aan de oostkant van de stad. Op vrijwel dezelfde plek kijkt ze deze zaterdagmiddag toe hoe Amsterdammer Daan (25) ondanks zijn nette schoenen zichzelf soepel met een touw zeker tien meter een boom in werkt. Hij klimt richting een metalen bedbodem die aan een tak bungelt en vandaag als rustpunt tijdens een klim in het groen dienst doet.

Knopenboek

Op een tafel in het bos ligt het ‘ANWB knopenboek’, staat taart en banaan klaar voor aanwezigen, tonen foto’s bomenacties op andere locaties en vragen de allerjongste actievoerders zich vertwijfeld af of zij ook de boom in kunnen komen. Op een steenworp afstand razen automobilisten op de A27 voorbij, nietsvermoedend van het ongewone schouwspel middenin het bos.

Ervaren boomklimmers leren zo’n dertig belangstellenden hoe ze het best zo veilig mogelijk een boom in kunnen klimmen. De groep vormt nog maar een fractie van de achthonderd vrijwilligers met liefde voor bomen die de actiegroep tegen verbreding van de A27 uiteindelijk nodig heeft. Want grofweg zoveel bomen moeten sneuvelen, als de verbreding van de A27 hier doorgaat. Idee is dat in iedere boom iemand zich verschanst, als het doemscenario werkelijkheid wordt. ,,Maar eigenlijk willen we de plannen gewoon van tafel hebben”, zegt Jia Jia ter Kuile, samen met Anneke een van de kartrekkers van deze actie.

Soepel

Naast een workshop knopen leggen is het doel vandaag vooral leren om hoog in bomen te komen. En dat gaat gaandeweg de dag opvallend veel aanwezigen soepel af. ,,Op sommige plekken lopen dit soort acties al jaren en met succes”, weet Anneke. ,,Rond de zomer verwachten we een besluit over de verbreding”, vult Jia Jia aan. Ze heeft goede hoop dat Amelisweerd dit keer gespaard blijft, vanwege Europese uitstootregels. ,,Dat scheelt nog 1,2 miljard euro ook. Maar ook met een lagere snelheid krijg je minder uitstoot en smallere rijbanen kunnen het bos ook sparen”, voegt ze daar aan toe.

In 1982 was maar een paar uur nodig om uiteindelijk alle bomen te vellen die plaats moesten maken voor het asfalt. Bij de voorafgaande ontruiming van de bomen werd hardhandigheid niet geschuwd. Zover gaat het dit keer niet komen, verwachten veel aanwezigen. ,,Inmiddels is er in de maatschappij veel meer oog voor milieu en voor het klimaat”, is Daan hoopvol. Maar als het moet, dan gaat de Amsterdammer die in Utrecht studeert ook de boom in.

Hardloopprotest

Tot die tijd gaat de actiegroep door met ‘vooracties’. Na hardlopen door het gebied en nu de boomklimworkshop met protestspandoeken, volgen komende tijd nog een protestfietstocht en een nieuw hardloopprotest. Anneke: ,,We merken veel belangstelling, het mobiliseren van mensen gaat eenvoudig. Veel mensen zijn voor behoud van bomen in dit mooie Markiezenbos.” Jia Jia: ,,Nee, wij zijn niet allemaal bomenknuffelaars. We geven om het milieu. Er is al zoveel bos als dit gesneuveld.”