Volledig scherm
Gert S. werd na de vijfde brand op zijn terrein in Werkhoven ook al gearresteerd en geboeid afgevoerd. © ANP

Advocaat: ‘Geen bewijs van brandstichten door boer Gert’

Een veroordeling voor brandstichting voor agrariër Gert S. is ver weg. Er is namelijk helemaal geen bewijs, in tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie beweert. Daarvan is zijn advocaat overtuigd. ,,Er zijn geen technische sporen, laat staan sporen die aan hem te linken zijn.”

Zes keer was er afgelopen jaar brand op een boerderij van Gert S., het Openbaar Ministerie verdenkt hem bij de helft van deze zaken van brandstichting. Twee keer zou hij hebben toegeslagen in Werkhoven eind vorig jaar en een keer in ’t Goy deze zomer

De agrarisch ondernemer zit al sinds 10 juli vast op verdenking van brandstichting in die laatste zaak. Maar S. volhardt in ontkenning. Zijn advocaat Tim Vis: ,,Betrokkenheid bij die brand van 6 juni 2019 ontkent mijn cliënt ten stelligste. De brand is ontstaan bijna anderhalf uur nadat hij het pand al lang en breed verliet en controleerbaar ergens anders was.”

Onderzoeksrechter

Volgende week staat Gert S. voor deze brand voor de raadkamer. De onderzoeksrechter bepaalde eerder dat zijn voorarrest met 60 dagen moest worden verlengd vanwege deze brand, die termijn verloopt eind deze maand. Maar waar het Openbaar Ministerie de agrarisch ondernemer vast wil houden tot de eerste zitting in de rechtszaak tegen hem op 23 oktober, daar hebben S. en Vis heel andere plannen. Tijdens de behandeling bij de raadkamer volgende week zal de verdediging ‘betogen waarom het bewijs voor betrokkenheid absoluut ontoereikend is’.

Dat betoog gaat Vis ook houden tijdens de zitting in oktober, die hij ‘met veel vertrouwen’ tegemoet ziet. ,,De rechter heeft van de branden op 16 november en 1 december 2018 in Werkhoven terecht aangenomen dat onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bestaat. Een andere oorzaak is waarschijnlijker. Mijn cliënt zit voor die branden ook niet vast. Er zijn ook geen technische sporen van brandstichting, laat staan sporen die aan hem te linken zouden zijn.”

Bewijs

Volgens Vis probeert het Openbaar Ministerie de zaak tegen Gert S. rond te krijgen door ‘ongerijmd’ indirect bewijs te vinden, omdat er geen direct bewijs is. Terwijl het onderzoek loopt, werkt de verdachte volgens zijn advocaat mee aan verzoeken van justitie. ,,Mijn cliënt heeft aan al het onderzoek zijn volledige medewerking gegeven.”

Het OM heeft niet bekend gemaakt wat volgens justitie het motief van Gert S. zou zijn, dat wordt mogelijk duidelijker op de zitting in oktober.

Bij de zes branden op de terreinen aan de Hollendewagenweg (Werkhoven) en aan het Groenedijkje (‘t Goy) ontstond een miljoenenschade en kwamen tientallen runderen om het leven.