Volledig scherm
Homo-ontmoetingsplaats op parkeerplaats Nijpoort. © Jeroen Jumelet

Agent die homo's afperste krijgt cel en verplichte behandeling

UTRECHT - Het afpersen van ten minste 29 homo’s komt een 37-jarige voormalig hoofdagent Tim van B. te staan op negen maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. Verplichte psychische behandeling en contact met de reclassering zijn daarbij voorwaarden.

De rechtbank rekent de man zwaar aan dat hij twee jaar geleden ten minste 29 mannen een brief stuurde waarmee hij de indruk wekte dat hij hen had gefotografeerd op homo-ontmoetingsplaatsen lang de A27 en de A1. Hij eiste 1.000 euro in bitcoins op straffe van publicatie van de foto’s. Sommige van zijn slachtoffers hadden de indruk dat Van B. hen naar huis was gevolgd. Een van hen veranderde daarom zelfs de sloten op zijn huis.

In werkelijkheid noteerde Van B. slechts de kentekens van mannen en zocht de bijbehorende adresgegevens op in het politiecomputersysteem. Daarbij logde hij in met de gegevens van een collega. Justitie zag haar aanvankelijk als medeverdachte en tapte onder meer haar telefoon.

Taakstraf

De officier van justitie eiste twee weken geleden twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Van B.’s advocate vond een taakstraf op zijn plaats, onder meer omdat haar cliënt verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn.

Gelet op de impact die zijn acties hadden op zijn slachtoffers, vond de rechtbank een gevangenisstraf wel terecht, maar kende wel veel minder lang toe dan de vordering van de officier, mede vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid. Vanwege dat laatste legt ze de man verplichte behandeling op aan zijn dwangstoornis. Hij moet bovendien aan de voormalige collega in wier computer hij inbrak 2.300 euro schadevergoeding betalen evenals 550 euro aan een van zijn slachtoffers.