Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Agent ontslagen omdat hij op het politiebureau seks had met een collega

Een medewerker van politie Midden-Nederland is ontslagen omdat hij seks had met een collega, seksfilmpjes verstuurde en zijn werkuren niet goed bijhield.

De houding en het gedrag van de man was voor de korpsleiding reden om hem in 2018 te ontslaan. Hij zorgde voor een onveilig werkklimaat en stelde zich manipulatief op, bleek uit uitgebreid onderzoek.

De man had een relatie met een vrouwelijke collega. Daarbij hadden ze seks op een politiebureau en stuurden ze elkaar naaktfoto's en seksfilmpjes. Beiden waren op dat moment getrouwd en hadden kinderen. Ze maakten hun relatie niet bekend bij hun leidinggevenden.

In het team van de agent gingen daarna toch geruchten over de relatie op de werkvloer. Dat was aanleiding voor de korpsleiding om onderzoek te laten doen door een integriteitsafdeling .

Foto's en filmpjes

Uit verklaringen van collega's kwam geen best beeld van de man naar voren. Hij chanteerde de vrouw waarmee hij vreemd ging met de foto's en filmpjes; als ze stappen tegen hem zou willen ondernemen, zou hij die beelden gebruiken. 

Twee vrouwelijke collega's gaven aan zich niet veilig bij de man te voelen. Verder hield de agent zijn gewerkte uren niet waarheidsgetrouw bij en hield hij een intern sollicitatiegesprek onder de pet. 

De korpsleiding concludeerde dat de man niet beschikt over de ‘juiste grondhouding’ die noodzakelijk is om zijn werk naar behoren te vervullen. Daarop volgde ontslag.

Chantage

De man vocht die beslissing aan bij de bestuursrechter in Utrecht. Hij voerde onder meer aan dat er nog een andere relatie binnen het team was. Ook zei hij dat van chantage geen sprake kon zijn, omdat de seksuele beelden niet herleidbaar naar een persoon waren. 

Het verkeerd doorgeven van de werkuren was het gevolg van een rommelig verlopen dag, zei hij. En het sollicitatiegesprek had hij niet bekend gemaakt om onrust te voorkomen; hij wilde zich alleen oriënteren op een andere werkplek.

De bestuursrechter noemt het gedrag van de voormalig politiemedewerker onaanvaardbaar en oordeelt dat het ontslag terecht is. 

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.