Panorama Lage Weide van Chris Schut, gemaakt in 1953.
Volledig scherm
PREMIUM
Panorama Lage Weide van Chris Schut, gemaakt in 1953. © Chris Schut / Het Utrechts Archief

Archief tikt joekel van een panorama op de kop die Utrecht met fotografische precisie laat zien

Utrecht in 1953Het Utrechts Archief heeft onlangs een indrukwekkend panorama uit 1953 van de Utrechtse tekenaar Chris Schut verworven. De aquarel – ruim 1,5 meter breed – laat de polder Lage Weide zien, vlak voor de aanleg van het gelijknamige industrieterrein met havens. Schut maakte het panorama vanaf het dak van een gashouder bij Rijksweg 2, de huidige A2.

 1. Archief Utrechtse volksbuurt Wijk C gaat online: ‘Herinneringen met een vet Utrechts accent’
  PREMIUM
  EVEN VRAGEN AAN

  Archief Utrechtse volksbuurt Wijk C gaat online: ‘Herinne­rin­gen met een vet Utrechts accent’

  Interviews met voormalig bewoners van Wijk C, foto’s van familiefeestjes en het straatleven: het archief van het Volksbuurtmuseum bevat een schat aan informatie over de Utrechtse volkscultuur. Het goede nieuws is: dit gaat allemaal online te vinden zijn. Niet meteen, maar vanaf nu wordt er wel aan gewerkt. Wat kunnen we verwachten? Even vragen aan directeur van het Nederlands Volksbuurtmuseum: Lysette Jansen (52).
 2. ‘Whoehoe!’ Bruidjes en hun vrijgezellenfeestjes strijken als migrerende vogels neer in Utrecht...
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Whoehoe!’ Bruidjes en hun vrijgezel­len­feest­jes strijken als migrerende vogels neer in Utrecht...

  Het was weekend en de zon scheen uitbundig. Ter hoogte van Tolsteeg kwam op de Singel een gemotoriseerde sloep aanvaren met daarin zeven jonge vrouwen. Zes van hen droegen een glimmende sjerp om de schouders. De zevende had een wat armoeiig ogend reepje tule op heur hoofd, waaruit de opmerkzame passant kon opmaken dat zij binnenkort de bruid zou zijn. De passagiers van de sloep dronken witte wijn uit tulpglazen en riepen om beurten “WHOEHOE!”