Volledig scherm
De aangetroffen chemicaliën. © FIOD

Arrestaties in IJsselstein en Houten vanwege vondst grote hoeveelheid chemicaliën

Vier mannen en een vrouw zijn vandaag door de FIOD aangehouden in IJsselstein, Houten, Alkmaar en Rotterdam. Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor het produceren van drugs, het bezitten van drugs en witwassen. 

Op de rekeningen van de verdachten werd in totaal 600.000 euro gestort. Tegenover deze transacties staan geen zichtbare inkomsten. De FIOD onderzoekt de herkomst van het geld. Eén van de mannen, een 54-jarige IJsselsteiner, wordt ook verdacht van het plegen van uitkeringsfraude. 

De verdachten hebben verschillende soorten chemicaliën gekocht: 1750 liter ammonia, 2400 liter methylethylketon (MEK), 132 liter zwavelzuur en 48 kilo zoutzuur. De aankoopwaarde hiervan bedraagt enkele tienduizenden euro’s. In juni van dit jaar doorzocht de FIOD al 22 woningen, onder andere in Houten, IJsselstein en Utrecht. In Houten werd beslag gelegd op een partij chemicaliën, geschikt voor de bereiding van verschillende soorten drugs. Vermoedelijk hebben de verdachten misbruik gemaakt van lege vennootschappen om de chemicaliën te bestellen. 

De officier van justitie beslist later deze week wanneer welke verdachten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volledig scherm
De aangetroffen chemicaliën. © FIOD
  1. Wijkse winkels tonen verhalen over Titus, Zwarte Robert en andere historische Dorestad-bewoners

    Wijkse winkels tonen verhalen over Titus, Zwarte Robert en andere histori­sche Dorestad-bewoners

    Wel eens gehoord van Zwarte Robbert? Of van Katla uit Birka? Het zijn de namen van mensen die belangrijk zijn geweest in de historie van Wijk bij Duurstede en haar roemruchte voorganger Dorestad. In de binnenstad van Wijk is een route gemaakt langs vijf van deze historische karakters, wiens verhalen te vinden zijn in winkels en een café. Het is een compacte route over de Markt en door de Maleborduurstraat en de Peperstraat.