Baas voor één dag: 14-jarige kruipt in de huid van wethouder

Met de Baas van Morgen nemen kinderen voor een dag verschillende beroepen over. Dat was bij de gemeente Utrecht niet anders, waar de 14-jarige Achraf Zine voor een dag wethouder was. 

Volledig scherm
Achraf heeft de hele ochtend als snuffelstagiair meegelopen met wethouder Anke Klein. De ochtend wordt op haar werkkamer afgesloten met een werklunch © Marnix Schmidt

Hij oogt ontspannen, wanneer Achraf Zine, plaatsneemt op de stoel van wethouder Anke Klein. Vanaf de twintigste etage van het stadskantoor, uitkijkend over Utrecht, geeft hij toe dat ‘dit wel prima zit’. 

Vandaag loopt de 14-jarige inwoner van de Rivierenbuurt in Utrecht een dag met wethouder Klein mee. Hij is hiermee mede-verantwoordelijk voor onder andere financiën en onderwijs. Om negen uur wordt hij door de dienstauto van de gemeente opgehaald bij zijn school, het Globe college. Als eerste staat op het programma: een gesprek met de wethouder. Waarbij het stokje officieel aan Zine wordt overgedragen. Hij heeft een drukke ochtend voor de boeg. Zo staan er meerdere gesprekken met de afdeling onderwijs van de gemeente op de planning.  ,,Toen hebben we met z'n vieren gepraat over onderwijs en cultuur”, zegt Zine. ,,Ik en drie mensen van die afdeling. We hebben het toen ook gehad over het lerarentekort. Soms heb ik bijvoorbeeld maar twee uur op een dag les. Omdat er docenten ziek zijn of uitvallen.”