Tobias van Kuil (3) werd zes keer afgewezen op een basisschool voordat hij een plekje vond. Agnieszka en Danny van Kuil.
Volledig scherm
PREMIUM
Tobias van Kuil (3) werd zes keer afgewezen op een basisschool voordat hij een plekje vond. Agnieszka en Danny van Kuil. © Angeliek de Jonge

Baby aanmelden voor populaire school gaat niet meer: zo maakt Utrecht einde aan illegale schaduwlijsten

Sinds een maand moeten Utrechtse ouders hun kinderen rondom de derde verjaardag via een nieuw centraal aanmeldsysteem inschrijven voor een plekje op de basisschool. De stad hoopt op deze manier illegale schaduwlijsten met vooraanmeldingen en kansenongelijkheid tegen te gaan. Hoe gaat het tot nu toe? En wat zijn precies de spelregels? 

 1. Deze maatregel moet einde maken aan onacceptabele schaduwlijsten Utrechtse basisscholen
  PREMIUM

  Deze maatregel moet einde maken aan onaccepta­be­le schaduw­lijs­ten Utrechtse basisscho­len

  Om een einde te maken aan de heersende kansenongelijkheid op Utrechtse basisscholen, komt er zeer waarschijnlijk een centraal aanmeldsysteem waar ouders hun kinderen moeten aanmelden als ze 3 jaar zijn. Afgelopen zomer werd bekend dat veel scholen in de stad schaduwlijsten gebruiken waarop ouders hun kind al vroeg kunnen aanmelden en zo meer kans maken om een plek te bemachtigen.
 2. Jerry ging even stiekem shoppen: ‘Alsof ik bij een prostituee binnenstapte’
  PREMIUM
  COLUMN

  Jerry ging even stiekem shoppen: ‘Alsof ik bij een prostituee binnenstap­te’

  Tussen kerst en oud & nieuw liep ik een beetje verdwaasd door de stad. Afgezien van een supermarkt, slijterij of afhaalkoffiezaakje (wie to go zegt verdient het te worden verbannen naar een ver buitenland) was er niks open. Maar zoals palingen de innerlijke drang voelen om naar de Sargassozee te zwemmen teneinde daar te paaien, zo koersen veel Utrechters op hun innerlijke kompas automatisch op de Dom af. Ik was er daar een van.