Volledig scherm
De veelbesproken villa aan de Meentweg, die beoogd is voor huisvesting van jonge asielzoekers. © Marnix Schmidt

Beslissing asielvilla ook afhankelijk van draagvlak in wijk De Meern

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat naar verwachting volgende maand een definitieve aanvraag indienen voor het huisvesten van twintig minderjarige asielzoekers in De Meern. Maar of die opvang er daadwerkelijk komt, is mede afhankelijk van draagvlak in de wijk. Veel bewoners voelen zich overvallen door de plannen.

Het COA moet alle vergunningen aanvragen, om een woning aan de Meentweg te kunnen ombouwen en geschikt maken voor huisvesting van asielzoekers. Bovendien wil het college van b en w de gemeenteraad de kans geven om de komst van de asielzoekersvilla nog te bespreken, voordat een finaal oordeel wordt geveld. 

Eerst praat de buurt woensdag over het voornemen. Verder kunnen omwonenden zich bij de gemeente melden voor een planschadevergoeding en wil de gemeente samen met het COA structureel met omwonenden in gesprek komen over de nieuwe opvangplek in de wijk. Ten slotte wordt ook een telefoonnummer in het leven geroepen voor onder meer het melden van overlast, als de asielzoekers komen.

Stabiliteit

Het stadsbestuur is positief over het voornemen van het COA: ,,Deze kleinschalige woonvoorziening past binnen het Utrechtse beleid. Dit biedt meer stabiliteit en continuïteit in levensomstandigheden, waardoor betere voorwaarden worden gecreëerd om te herstellen. Een situatie die zo veel mogelijk aansluit bij een normale gezinssituatie.” Als grote voordelen worden genoemd: de rustige leefomgeving, 24 uur per dag aanwezigheid van begeleiding in huis, kleinschaligheid, omvang van het pand en leefruimte.

Eind zomer 2018 is Utrecht voor het eerst benaderd door het COA. In oktober heeft Utrecht laten weten positief tegenover het plan te staan, waarna in maart van dit jaar de woning (voor grofweg 1 miljoen euro) is gekocht en vorige maand de buurt is ingelicht. Dat is volgens Utrecht op tijd, mede omdat de buurt woensdag nog in gesprek kan over de impact op hun wijk. Daarbij komt ook ter sprake hoe de voorziening is in te passen en hoe de asielzoekers betrokken kunnen worden bij de buurt. Net als de vraag hoe overlast kan worden voorkomen. 

,,We kijken wie aanspreekpunt wordt als er overlast zou voorvallen”, klinkt het. De gemeente zegt mede op basis van het draagvlak in de buurt in gesprek te gaan met het COA over de plannen. Daarna volgt een definitief oordeel over de aanvraag.