Volledig scherm
Het centrum van Culemborg. Foto ter illustratie. © Rinke Den Os

Bewoners Culemborg mogen zelf hun stadsdichter gaan uitkiezen

Kiezen maar: wie wordt de volgende stadsdichter van Culemborg? Die oproep plaatst de gemeente Culemborg op de eigen website, met daarbij twee gedichten van elk van de drie kandidaten.

Het fenomeen stadsdichter dook eind 2017 voor het eerst op in de Lekstad. In aanloop naar de viering van 700 jaar stadsrechten in 2018, kreeg Culemborg in één klap liefst vier stadsdichters. René van Loenen, Eric Jansen, Harmen Holwerda en Marco Houtschild namen in die volgorde tijdens het jubileumjaar elk een kwartaal de honneurs waar.

Initiatiefnemer was de Roos van Culemborg, aanstichter van vele culturele activiteiten. De Roos heeft poëzie hoog in het vaandel; wie zich meldt als 'aandeelhouder', betaalt eenmalig 25 euro en krijgt tot in de lengte der dagen 'dividend': een dichtbundel. Er hebben zich (stand 3 december) 941 aandeelhouders gemeld.

De gemeente Culemborg is aangestoken door zo veel enthousiasme en werft nu actief een stadsdichter voor 2020. Na een oproep in plaatselijke media bleven drie genomineerden over, tot op heden slechts bekend als A, B en C.

Stijl

Van ieder van hen staan twee gedichten op de website van Culemborg. Aan de inwoners te bepalen welke stijl het meest aanspreekt. De winnaar verzorgt regelmatig een gedicht voor de gemeentepagina in de Culemborgse Courant en levert ook dichterlijk commentaar bij gebeurtenissen. En: hij of zij krijgt 'eeuwige lokale roem'.

Stemmen tot 14 december: culemborg.nl/culemborg-zoekt-een-stadsdichter-u-beslist