Volledig scherm
De Gezichtslaan in Doorn. © Koen Laureij

Bewoners Doorn ontsnapt aan aanslag door weigerend antitankwapen

Bewoners van een huis aan de Gezichtslaan in Doorn zijn op 28 juni 2017 door het oog van de naald gekropen toen een aanslag op een woning met een antitankwapen mislukte omdat het wapen weigerde. De politie maakte vandaag meer details bekend over het bizarre voorval.

Het was een geluk bij een ongeluk voor de bewoners van het huis. Niet alleen het wapen weigerde waardoor vermoedelijk een tragedie is voorkomen, maar het was ook nog het verkeerde huis dat de schutter onder vuur wilde nemen. Het huis ernaast was het doelwit, eigendom van de 56-jarige Mohamed H., een beruchte drugscrimineel die op dat moment al was ondergedoken. Een dag later werd het huis van Mohamed H. met een automatisch vuurwapen beschoten.  Er vielen toen wonder boven wonder geen gewonden.

Volledig scherm
Licht Antitank Wapen (LAW) © AD

Antitankwapen

De politie heeft nu bekend gemaakt dat een dag voor de aanslag met een automatisch wapen een aanslag op het verkeerde huis is mislukt. Uit bewakingsbeelden blijkt dat rond 19.00 uur een grijze Peugeot in tien minuten tijd vijf keer langs de woning is gereden. De politie vermoedt dat de man die het antitankwapen droeg, in die auto heeft gezeten.

Getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat op dat moment een man door de straat liep met een groene buis. Vermoedelijk gaat het daarbij om een light antitank weapon (LAW) zoals ook in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. De getuigen verklaarden ook tegenover de politie dat de man de groene buis op het huis richtte. Het wapen weigerde kennelijk, waarop de man weer verdween.

Volledig scherm
Bewakingsbeeld van de Peugeot die in tien minuten tijd maar liefst vijf keer door de Gezichtslaan reed. © politie Midden-Nederland

Zowel het huis van Mohamed H. als het huis ernaast hebben hetzelfde huisnummer. De onbekende schutter dacht waarschijnlijk dat hij het huis van Mohamed H. in het vizier had. Getuigen hebben een goed signalement van de schutter met het antitankwapen kunnen geven.

Het huis van Mohamed H. is sinds de beschieting met het automatische wapen door de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verzegeld.