Volledig scherm
Gemeente zet door bewoners gemelde niet noodzakelijke verkeerslichten steeds vaker helemaal uit. © AD

Bewoners Leidsche Rijn: haal stoplichten weg bij busbaan

Bewoners van Leidsche Rijn vinden het gros van de verkeerslichten langs de busbaan die door de Vinexwijk loopt overbodig. Dat blijkt uit de reacties bij het verkeersmeldpunt van de gemeente Utrecht. 

In totaal hebben 4760 mensen hun verkeersversie met de gemeente gedeeld. De tiplijn werd in 2015 ingevoerd, zodat bewoners verbeterpunten aan konden brengen.

Sindsdien zijn veel verkeerslichten buiten werking gesteld. Ook de laatste tijd wordt de zogenoemde uitschakelproef regelmatig uitgevoerd. Als omwonenden, automobilisten, fietsers en voetgangers aangeven dat verkeerslichten wat hen betreft overbodig zijn – en die mening wordt gedeeld door gemeentelijke verkeersdeskundigen – gaan de lichten drie maanden op de knipperstand. Vervolgens gaan ze voor eenzelfde aantal maanden op zwart. Lichten die overbodig zijn verdwijnen als blijkt dat de gebruikers de verandering als positief ervaren, de verkeersveiligheid verbetert en ook de doorstroming beter gaat.

Opstoppingen

Dat laatste is een veel gehoord kritiekpunt in Leidsche Rijn. Als bussen naderen gaat voor het overige verkeer het licht op rood. Terwijl de bus lang op zich laat wachten. Daardoor ontstaan met namen in de ochtend- en avondspits opstoppingen. Terwijl fietsers klagen dat ze lang moeten wachten voordat ze mogen oversteken.

Verkeersonveilig

In de stad Utrecht kreeg het meldpunt de meeste opmerkingen van gebruikers van de kruising Drift/Wittevrouwenstraat in hartje stad. Daar worden de verkeerslichten sinds 2015 - het jaar waarin het meldpunt werd opgericht - na de ochtendspits uitgezet omdat de verkeersstroom afneemt. Gebruikers ervaren dat wisselend. Volgens een aantal - met name fietsers - is de situatie in de avondspits verkeersonveiliger geworden. Anderen vinden dat de lichten inderdaad overbodig zijn. Het uitzetten van de lichten komt de doorstroming ten goede. 

Opvallend genoeg komen er over de verkeerssituatie rond het Anne Frankplein in  Transwijk amper klachten binnen. Daar trokken bewoners recent aan de bel omdat zij vonden dat de metamorfose van het verkeersplein geen verbetering zou zijn. Bij het meldpunt kwam slechts één melding binnen van een bewoner die oordeelde dat de verkeersdoorstroming voor fietsers te wensen overlaat. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.