Volledig scherm
Het momenteel ongebruikte baggerdepot langs de provinciale weg bij Cabauw. © Karin Verhoef

Bezorgde agrariërs: Lopik gaat zuiveringsslib uit Amsterdam niet opslaan

De gemeente Lopik gaat geen zuiveringsslib opslaan in haar ongebruikte baggerdepot in Cabauw. De gemeente Amsterdam en Waternet (waterschap Amstel, Gooi en Vecht) hadden daarom gevraagd.

De kans op bodemverontreiniging is volgens de gemeente Lopik te groot en agrariërs van omliggende percelen maakten zich hier ernstig zorgen over. ,,Sommigen hadden slapeloze nachten’', aldus wethouder Gerrit Spelt.

Lopik was vanwege de landelijke problemen geneigd gehoor te geven aan het verzoek, maar wilde wel zorgvuldig onderzoeken of dit veilig en verantwoord kon. Maar de bodem van het tijdelijke depot in Cabauw, kadastraal Willige Langerak, blijkt niet voldoende waterdicht. Spelt: ,,We hadden meteen nee kunnen zeggen, maar we hebben er serieus naar willen kijken en de belangen zorgvuldig afwegen.’'

Biologisch proces

Door het sluiten van verbrandingsovens kan Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam geen zuiveringsslib meer verwerken. Het slib is een restproduct dat overblijft na zuivering van afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het bevat veel stoffen die niet in het oppervlaktewater terecht mogen komen. In de zuiveringsinstallaties breken bacteriën een groot deel van deze stoffen via een biologisch proces af. Het restant kan momenteel nergens anders worden verwerkt omdat alle verwerkingsbedrijven in Nederland aan hun maximumcapaciteit zitten. In het Amsterdamse Havengebied wordt daarom nu een locatie gebouwd om het zuiveringsslib in op te slaan. Tot dan zoekt Waternet naar een tijdelijke oplossing.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.