Volledig scherm
PREMIUM
Vliegveld dat in 1920 vlakbij Utrecht gepland was. © Historische Atlas van de stad Utrecht

Bijna had Utrecht een vliegveld

Utrecht in...Het scheelde niet veel of Utrecht had in de jaren 20 een vliegveld aangelegd. In 1920 waren er plannen bij Fort Vossegat, in 1924 was er een bedacht bij Vleuten.

Een vliegveld, op een steenworp afstand van het Rietveld-Schröderhuis. Min of meer op de plek waar burgemeester Jan van Zanen tegenwoordig woont. In het huidige Rijnsweerd dus. Een vliegveld een meter of 500 ten oosten van het Wilhelminapark. Een vliegveld ingeklemd tussen Fort Hoofddijk en Fort Vossegat. Totale oppervlakte circa 60 hectare. Het heeft de vorm van een wybertje en staat op een prachtige, cartografische kaart uit 1920. ‘Vliegveld’, staat erin geschreven. Verder is niets ingetekend: geen banen, geen hallen, geen hangars.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    In Zeist start vanavond alweer de 74e Avondvierdaagse. De bosrijke route gaat op vandaag over het terrein van Abrona door het vernieuwde Sterrenberg. Morgen zijn Vollenhoven, Dijnselburg, het Waterwinpark en de Lindelaan in de route opgenomen en woensdag is traditiegetrouw Austerlitz aan de beurt. Het afsluitende feestelijke defilé is donderdag vanaf de Verlengde Slotlaan. Het college van burgemeester en wethouders neemt samen met genodigden en jubilerende deelnemers, op het podium voor het gemeentehuis het defilé af,